Хората, които бързо са се научили да се боят от змии, са имали предимство да оцеляват и да се възпроизвеждат
Страхът от змии е сред най-разпространените фобии. Но много хора не са виждали змия на живо. Откъде тогава произтича този силен страх? Изследване, публикувано в в сп. Psychological Science, открива, че хората са развили вродена тенденция да откриват бързо змии и паяци и да се научат да се боят от тях.

Най-отровните змии в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Психолозите установили, че и възрастните, и децата засичат изображения на змии и паяци сред множество други обекти по-бързо, отколкото жаби, цветя или гъсеници.

"По време на еволюционната история хората, които бързо са се научили да се боят от змии, са имали предимство да оцеляват и да се възпроизвеждат", казва Ванеса Лабу, психолог от Университета на Вирджиния. "За хората, които засичали присъствието на змии много бързо било по-вероятно да предадат гените си по-нататък".

змия
ThinkStock/Getty Images

Антрополози дори твърдят, че способността да се забелязват змии в дивата природа може да е накарала ранните примати да развият по-добро зрение и по-голям мозък.

Учените са изследвали страха от змии. Според Лабу това чувство е наистина разпространено, въпреки че в действителност няма причина за това изключително отвращение и омраза към змиите.

Кои са най-отровните змии в България?

В проведеното изследване и възрастни, и тригодишни деца откривали изображенията на змии, обградени от други обекти със сходна форма и цвят, по-бързо в сравнение с други скрити обекти.

Учените са направили изследване и с паяци и ефектът е бил същият. Затова смятат, че те са били нещо опасно по времето, когато хората са се развивали. „За нещата, които са опасни днес, например огнестрелните оръжия, не сме имали достатъчно време да развием способност да ги забелязваме така бързо", твърдят учените.

И още:

10-те най-разпространени фобии сред хората (СНИМКИ)

Уникално откритие: фосил на четиринога змия (СНИМКИ)


Бразилче ухапа отровна змия и я уби

Отровна змия ухапа австралиец, той се успокоява с бира

Откриха смъртоносна змия в кутията с обяд на австралийче (СНИМКА)