/ Thinkstock/Getty Images
Необичайно ниските температури на водата са довели до измиране на част от коралите край японския бряг, т.е. коралите в най-северните райони на планетата, оповести японското министерство на околната среда, цитирано от АФП.
 
През последните няколко месеца от министерството инспектирали коралите край японския тихоокеански бряг и констатирали, че голяма част от тях са избелени - между 90 и 100% от всяка от изследваните шест зони са засегнати. "В четири от въпросните зони бе установено избелване на 85-95% от коралите", уточни експертът Юто Такахаши от министерството.

Кризата в биоразнообразието в цифри

Тези увреждания изглежда са в резултат на необичайното падане на температурите на водата тази година, дължащо се отчасти на промяната в посоката на морското течение Курошио, което пренася топли тропически води на север.
 
Животните, които изчезнаха през XX век (ВИДЕО)

Застудяването през зимата довело до понижаване на температурите на водата. Променената посока на Курошио също допринесла за по-ниските температури на морската вода край брега на префектура Вакаяма и други части от японското тихоокеанско крайбрежие.
 
БТА