Остров Лорд Хау
Остров Лорд Хау / ThinkStock/Getty Images
През 1918 г. ,след корабокрушение на парахода "Макамбо", малкият австралийски остров Лорд Хау в Тасманово море е завладян от плъхове.

Почти потъналият континент Зеландия някога е бил над водата

Косматите нашественици унищожават популациите на няколко ендемични вида, сред които на гигантско насекомо пръчица. Близо 100 години по-късно се оказва, че смятаното за изчезнало създание е живо, съобщават Ройтерс и ДПА.
ДНК анализ на сходно насекомо, открито през 2001 г. във вулканичен район на около 20 километра от острова, е показал, че то е същото като смятаното за изчезнало.

Откритието на австралийски и японски изследователи може да помогне гигантската безкрила пръчица, достигаща до 15 сантиметра, отново да бъде въведена в естествената ѝ среда.
"Случаят с гигантската пръчица от Лорд Хау е емблематичен за уязвимостта на островните екосистеми. За разлика от повечето истории за изчезнали видове обаче, тази е с щастлив край", пишат изследователите в сп."Кърънт байолъджи".
Екземпляри от смятания за изчезнал вид се отглеждат по програма за развъждането им в зоопарка на Мелбърн. Специалистите се надяват да ги върнат в естествената им среда на остров Лорд Хау. За целта обаче трябва да бъде разрешен проблемът с плъховете. 

Вижте още интересни открития:

Откриха насекомо с 4 пениса, 200 отровни жлези и 414 крака (СНИМКИ)


Кехлибар показва как насекомо на 50 млн. години се отървало на косъм от смъртта

Откриха насекомо кръвопиец, живяло преди 165 млн. години

 
БТА