Записаха в Книгата на Гинес най-възрастния стюард
Записаха в Книгата на Гинес най-възрастния стюард / снимка: morguefile.com

Стюард влезе в Книгата на рекордите Гинес след 63-годишна вярна служба. 83-годишният Рон Акана работи по последния си маршрут през уикенда на полет на авиокомпания Юнайтед Еърлайнс от Денвър за Кауай, прекратявайки кариерата си в щата, в който започнал.

Хавай обаче не беше последната му спирка. Неговата дестинация беше пенсия в Булдер, щата Колорадо, където живеел от 2002 г., за да бъде близо до внуците си. Той прекарал първите дни от пенсията си в писане на благодарствени писма до признателни хора. „Не очаквах толкова голямо внимание”, заяви Акана.

Той влязъл в авиацията, докато бил студент в университета в Хавай през 1949 г., след като негови приятели видели обява за работа във вестник. „Дори не знаехме какво е стюард. Но това означаваше да стигнем до континенталната част, което по онова време си беше голяма работа”, разказва той. „Изглеждаше доста вълнуващо, а в действителност се оказа нещо повече от това”, допълва Акана, посочва БГНЕС.

Така той станал един от първите стюарди на Юнайтед Еърлайнс. „Просто ни харесваше да работим с момичета”, споделя Рон. Войната в Корея го откъсва от работата му за две години, след като е извикан в армията през 1951 г. Акана казва, че най-незабравимите му моменти са срещата му с актьорите от филма от 1953 г. „От тук до вечността”, сред които Франк Синатра и Дебора Кер, и преминаването от витлови на реактивни самолети, които намаляват времето за пътуване наполовина.

С времето нещата се променили. Сервираната храна станала по-добра. Никакъв тютюнев дим, филми в самолета, които започнали да се пускат седем-осем години след началото на кариерата му. И, разбира се, затягане на мерките за сигурност след терористичните атентати от 11 септември.

Преди няколко месеца при него пристигнали представители на Книгата на Гинес и по-късно му изпратили плакет, признаващ го за най-дългогодишния стюард. Казали му, че ще се появи в книгата на рекордите през октомври.