Замъкът на Дракула печели по 1,5 млн. евро годишно
Замъкът на Дракула печели по 1,5 млн. евро годишно / снимка: sxc.hu

Средновековният замък „Бран” близо до Брашов в Румъния, известен като замъкът на Граф Дракула е един от най-скъпите замъци в света според списание „Форбс” и се посещава от над 500 000 души всяка година.

Списанието оценява замъкът на 140 млн. евро и посочва, че през последните четири години цената му се е повишила с 50%. Построен през XV в., замъкът се намира на 160 км от столицата Букурещ и е национален паметник и популярна туристическа атракция в Румъния. Замъкът е разположен на границите на румънските провинции Трансилвания и Влашко.

През 1897 г. Брам Стокът написва ужасяваща история за Дракула, базирана върху живота на влашкия цар Влад Цепеш (1431-1476), като използва Бранската крепост за развитие на действието в книгата си, уточнява БГНЕС.

В легендарни истории влашкия управник се споменава като обитател на Замъка Бран. Въпреки че Влад Цепеш никога не е живял за постоянно в замъка, се смята, че е бил заключен за няколко дни в подземията му, във времето, когато Османската империя владее Трансилвания.

Днес крепостта е реставрирана и изглежда доста по-модерно с бар и ресторант за туристи. Там можете да опитате екзотични ястия с кръв и да отпиете от тъмночервената напитка „Дракула”. Можете да си купите различни сувенири от вампирски зъби до чесън и кръстове.

В пресата се появиха слухове, че трансатлантическа компания иска да купи замъка за 100 млн. евро. Сред предполагаемите купувачи се намесва и името на руския бизнесмен Роман Абрамович и добре известната мексиканска актриса Едит Гонсалес, героинята от популярния телевизионен сериал „Богатите също плачат”.

Въпреки това той остава във владение на Хабсбургите и носи годишни приходи в размер на 1,5 млн. евро. Вярвайки в легендата тук идват не само румънци, но и чуждестранни туристи. Сред тях има и знаменитости като актьорите Кевин Костнър и Никълъс Кейдж.