Забраниха на претендент за Оскар да присъства на церемонията
Забраниха на претендент за Оскар да присъства на церемонията / cнимка: Reuters

Американската филмова академия забрани на един от продуцентите на филма "Войната е опиат" да присъства на церемонията по връчването на най-престижните филмови награди. Решението е за наказание заради нарушаване на правилата за етика на конкурса, предадоха осведомителните агенции. Решението означава, че продуцентът Никол Картие няма да може да вземе лично наградата, ако се изпълнят очакванията тази драма за иракската война да бъде обявена за най-добър филм.

Картие беше наказан заради това, че изпратил имейли до членове на академията, убеждавайки ги да дадат предпочитанията си за продуцираната от него творба, а не за филм, струващ 500 млн. долара, имайки предвид другия фаворит за Оскар"Аватар".

Решението беше взето, след като днес приключи гласуването от 5777-те членове на американската филмова академия, уточнява БТА. Попълнените от тях бюлетини ще бъдат върнати в одиторско-консултантската фирма "Прайс Уотърхаус Купърс", на която от 1934 г. е доверено броенето на гласовете на всеки етап от надпреварата за "Оскар"-ите.

Одиторите на фирмата разполагат с пет дни да преброят гласовете и да определят носителите на наградите. Картоните с техните имена се запечатват в пликове, които ще бъдат отворени на сцената на "Кодак тиатър" в Лос Анджелис на 7 март по време на церемонията.

Всъщност до обявяването на наградите само двама от сътрудниците на "Прайс Уотърхаус Купърс" ще знаят кои са лауреатите. Основно битката се води между "Аватар" на Джеймс Камерън и "Войната е опиат" на бившата му съпруга Катрин Бигълоу.