Във Великобритания черпят с коледен пудинг със злато и ядлив пуловер
Във Великобритания черпят с коледен пудинг със злато и ядлив пуловер / ThinckStock/Getty Images

Във Великобритания приготвиха традиционен английски коледен пудинг за 10 000 евро, съобщи в. "Дейли мейл". Създател на уникалното ястие е носителят на звезда от "Мишлен", майсторът готвач Мат Уорсуик.

Той е използвал такива съставки като 23-каратово злато и елитно бренди.

28-годишният Уорсуик е разказал, че е искал да създаде нещо максимално екстравагантно. "Без съмнение това е най-скъпото блюдо, което някога съм правил" е съобщил той.

Стойността на крайния продукт е 10 000 евро, но съставките за него струват дори по-скъпо. За закупуването им са необходими 16 000 евро.

Освен това за направата на пудинга е нужно и много време. Подготовката отнема два часа, а варенето на бавен огън - още осем. Уорсуик обаче признава, че е много горд с творението си.

Британска сладкарка пък създаде първия ядлив коледен пуловер, като посвети 50 часа за приготвянето му, съобщи в. "Дейли мирър".

Вкусната дреха Джулиет Сиъйр приготвила от фин блат с джинджифил, покрит с глазура, марципан и млечен шоколад. Сладкишът тежи 10 кг и на лицевата му страна е изобразена в шоколадови краски главата на коледния елен Рудолф. С бялата глазура пък са изрисувани бели снежинки, а преобладаващите цветове на пуловера са зеленото и червеното.

Джулиет направила сладкиша в две части, така че по-лесно да го "облече" върху тялото на 18-годишната си дъщеря Лидия.

Източник: БТА