Всичко е валс – магията на Виенския бал
Всичко е валс – магията на Виенския бал / снимки: БГНЕС

Безспорно Виена е била и остава световната столица на баловете. Те са неотменна част от виенския карнавал, а неговите корени, както тези на самите балове, не са толкова далеч в миналото.

За да не лиши обикновените хора напълно от радостта на пъстрите развлечения, император Йозеф Втори (1765-1790 г.) отменя привилегията на благородниците единствени да участват в баловете в двореца Хофбург. В началото на 19 век валсът, който в началото е танц за простолюдието, има вече широко разпространение и за танцовите удоволствия се открива нова епоха. Ражда се балът като развлечение за широките маси - едно весело, разкрепостено събитие в елегантна обстановка.

Традицията на Виенските балове обаче междувременно се разпространиха по цял свят - Ню Йорк и Хонконг, Пекин и Вашингтон, Берлин и Милано, така както Атина и Брюксел, Сингапур, Дубай и Москва, пък не на последно място и София се заразиха от балната треска. И така балът се превърна в истински експортен шлагер на австрийската столица, съобщават от Бюрото за връзки с Община Виена.

Най-много балове във Виена се провеждат през януари и февруари, въпреки че първите започват още през ноември, а последните отзвучават в края на юни и броят им тази година ще надхвърли 450. Официалното откриване на балния сезон се състоя в новогодищната нощ с провеждането на Големия бал в двореца Хофбург, който досега повече от 40 години се провеждаше под името Императорски бал, а кулминацията на сезона ще е на 7 февруари, когато ще се проведе най-важният сред тях, традиционният Оперен бал във виенската Щатсопера.

Всичко е валс  магията на Виенския бал
netinfo

Повечето балове се опитват да използват атмосферата на исторически сгради и полъха на отминали столетия. Но има и такива, които коренно нарушават това правило - като "Балът на живота", който се провежда във Виенското кметство, разчупва традицията, посветен е на борбата със СПИН и има международно признание.

Една от важните характеристики на феномена Виенски бал е, че там в една приятна атмосфера могат да се поддържат стари или да се създадат нови контакти. Всъщност събитието винаги е било възприемано като повод за разговор с политически или други партньори встрани от големия бизнес.

85% от участниците в ежегодното проучване за причините за посещение на бал са посочили на първо място възможността да прекарат една приятна вечер с партньора или партньорката си, 75% отиват на бал заради невероятната атмосфера, а 70% правят този избор заради срещите с приятели. Танците и хубавата музика също са сред безспорните фактори, които привличат виенчани в балните зали, но те се нареждат на едва четвърто място място с 65%. Виенчани просто обичат да танцуват - преди всичко традиционните валс и фокстрот. Но тази година училищата за танци във Виена отбелязват и засилен интерес към латиноамериканските танци, като на особена популярност се радват тангото и салсата.

Всичко е валс  магията на Виенския бал
netinfo

Този сезон виенчани ще изхарчат средно по 245 евро на човек за баловете, което е с 15 евро повече от миналата година. По 115 евро те ще дадат за билети, резервация на маси и за храна и напитки. За нови бални костюми, обувки и аксесоари ще похарчат по 70 евро, по 55 евро ще оставят във фризьорския и козметичния салон, за вечеря в ресторантите преди бала, за такси и за опреснителни танцови курсове. Общата сума, която виенчани ще похарчат този сезон, възлиза на 90 млн. евро. Гостите от провинцията и чужбина са се приготвили да оставят във Виена средно по 275 евро. Туристическият бранш очаква 89 000 нощувки по време на балния сезон и още 30 млн. евро приходи.

Сред прическите и тази година ще преобладават класическите прибрани на кок коси, но без артистично разрошените къдрици. Обемните кокове са новата тенденция и, когато природата не е дарила някоя от дамите с желаните гъсти коси, на помощ идват фризьорите с изкуствени кичури. Тазгодишните бални тоалети ще се отличават с класическата си елегантност и изискания пуризъм. Традиционните черни и сребърни цветове и тази година ще присъстват на дансингите, но те ще бъдат придружени и от червените, бледорозовите и смаргаденозелените цветове. Стилистите препоръчват също така роклите в кралско синьо. (БГНЕС)