Водка - напитка от картофи или зърнени култури?
Водка - напитка от картофи или зърнени култури? / netinfo

Комисията по околна среда на Европейския парламент реши, че с наименованието “водка” могат да се наричат само алкохолни напитки над 37,5 градуса, приготвени по традиционен начин от зърнени култури или картофи без добавянето на допълнителни съставки.

Парламентаристите смятат, че е необходимо да се използват различни търговски етикети за означаването на “традиционната водка” и водката, приготвена от друг вид суровина – ябълки, грозде, захар.

Депутатите предлагат за тази втора категория алкохолни напитки на етикетите да бъде указано от какво са приготвени.

Парламентаристите се обявяват и за запазване на съществуващите географски названия на водката, при условие че те ще бъдат посочени на национално и регионално равнище.

Комисията на Европарламента се обявява и против добавянето на ароматизатори в твърдия алкохол, а съдържанието на подсладители трябва да бъде посочено на етикета. Вече повече от пет години евроекспертите обсъждат коя напитка може да се нарича водка. Сред страните-членки на организацията няма консенсус по този въпрос. /БГНЕС/