/ Thinkstock/Getty Images
Децата трябва да ядат зелени зеленчуци, ядки и бобови храни, защото те са богати на желязо, а то е полезно за мозъка, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Пенсилвания измериха нивата на желязо в мозъка на 1500 деца и младежи на възраст от осем до 24 години. Те установиха, че тези с недостиг на желязо се справят по-трудно със задачи с разсъждения и пространствено ориентиране.

Полезни храни, които понижават кръвната захар

спанак
iStock/Getty Images

Желязото е необходимо за доброто функциониране на мозъчните клетки. От предишни изследвания е известно, че то е важно не само за физическите функции, но и за умствените.

Яж и поумнявай: Каква храна обича мозъкът?

броколи
Thinkstock/Getty Images

Богати на желязо са тъмнозелените зеленчуци, като спанак, броколи и валериана, както и лещата, бобът, ядките и семената.

Според ръководителя на изследването д-р Барт Ларсен е добре децата и младежите да пият добавки с желязо, докато навършат 25 години.

Здравословните ползи от готвенето на пара

спанак
iStock/Getty Images

Мозъчните неврони складират желязо в базалните ганглии в центъра на мозъка. При недостиг на елемента когнитивните функции се нарушават.

Симптоми за недостиг на желязо са силната умора, слабост, бледа кожа, болки в гърдите и главоболие.

Причината е, че желязото е необходимо за производство на червени кръвни клетки, които пренасят кислорода в тялото.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на DarikNews.bg във Facebook тук
БТА