/ ThinkStock/Getty Images
Докато ядем, фактически храним мозъка, защото той изразходва по-голямата част от енергията, постъпваща в организма с храната. Мозъкът обича висококалорични продукти и се опитва да накара човека да яде повече такива. Въпреки това самият той на първо място страда, предава РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

В плен на мазнините

Мозъкът обича вкусна мазна храна – това е източники на енергия. Диета с голямо количество мазнини обаче предизвиква възпалителни процеси в него и води до неговото инхибиране, както установяват изследователи от Йейлския университет (САЩ). Те експериментирали с две групи мишки: първите били хранени с нормална храна, а вторите били на диета с високо съдържание на мазнини и въглехидрати. След това мозъкът е извлечен от експерименталните животни и са изследвани микроглии в хипоталамуса, специална защитна тъкан.

Специалистите са се интересували от нивото на протеин UCP2, произведен в митохондриите (енергийните централи на тялото). Той контролира натрупването на реактивни кислородни видове, които, ако не бъдат елиминирани, увреждат клетката.

След три дни ядене на висококалорични храни, когато все още няма признаци на наднормено тегло, микроглията започва възпалителния процес в хипоталамуса (той контролира паметта). В същото време митохондриите намаляват по размер и протеинът UCP2 става по-голям. Това дава сигнал на невроните да повишат апетита и да ядат още повече висококалорични храни за попълване на енергийните запаси. Има порочен цикъл, който води до затлъстяване.
 

Съветите на диетолози за намаляване на телесното тегло често са свързвани с по-малка консумация на мазнини или въглехидрати
ThinkStock/Getty Images


Злоупотребата с мазни храни влияе върху умствените способности на бъдещото потомство. Това е установено от учени от Медицинската школа на Джон Хопкинс, наблюдавайки бременни плъхове, някои от които се хранят нормално, а други с храна, сходна по състав с бързата храна, където са били повече от 60 процента мазнини. Хранителният модел се поддържаше по време на раждането и храненето на малките. 21-дневни мишки бяха отбити и поставени на здравословна диета, където мазнините заемат само 20 процента.

Възрастното поколение беше тествано за когнитивни способности с помощта на тест: животните седяха на открита платформа и трябваше да намерят изход от лабиринта. Малчугани от женски, които се хранят балансирано, успявват да решат този проблем от третия или четвъртия опит. Тези, чиито майки са злоупотребявали с бърза храна - от деветия. Паметта им също се оказва по-лоша, което беше показано от втори тест с лабиринт. Те са решавали по-дълго задачата за любознателност. Авторите на тази работа приписват това на факта, че нездравословната диета на майката е повлияла върху активността на феталните гени и формиращия се мозък.

Кафе и неврони

Учените казват все по-често, че навикът сутринта да започва с чаша кафе има добър ефект върху здравето. Според последните проучвания кафето предпазва мозъка от увреждане, причинено от болестта на Паркинсон и Алцхаймер. В допълнение към кофеина, напитката съдържа много други вещества: фенолни киселини, флавоноиди, танини, меланоидини. Кои от тях дават благоприятен ефект?

Това разясниха канадски изследователи. Те приготвиха екстракти от три вида разтворимо кафе - леко, силно печено и без кофеин - и тестваха ефекта им върху амилоидните протеини и тау протеините. Според една от основните хипотези за възникване на болестта на Алцхаймер, тези вещества образуват агрегати и се отлагат в нервните тъкани, нарушавайки функционирането на мозъка.

По време на експеримента се оказва, че при наличието на трите екстракта, амилоидните протеини и тау протеините се сгъват по-лошо, агрегатите се образуват по-рядко. Освен това, силно печено кафе инхибира най-добре тези процеси.
 

кафе
iStock/Getty Images


Изследователите са изолирали шест съединения от кафето и са повторили експеримента. Кaкто са очаквали, чистият кофеин не е имал ефект, а по-скоро натрупването на протеини от двата вида фенилиндани иорганичните съединения, образувани по време на печенето на зърната.

Учени от университета в Рутгерс (САЩ) показаха, че производното на невротрансмитер серотонин, ЕНТ, образувано при восъчното смазване на кафените зърна, работи по подобен начин. Това съединение предотвратява натрупването на вредни протеини, които причиняват деменция при наличие на болестта на Паркинсон (деменция с тела на Леви). Освен това, в комбинация с кофеин, ефектът на EHT е по-силен.

Фитнес за мозъка

За подобряване на работата на мозъка помага здравословната диета, включваща голямо количество плодове и зеленчуци, салати, пълнозърнести продукти и морски продукти. Например, омега-3 и омега-6 полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в рибата, отдавна са в центъра на вниманието на учените. Дефицитът им е свързан с много мозъчни разстройства: от болестта на Алцхаймер, шизофрения до синдром на дефицита на внимание.

Изследователи от Медицинското училище в Харвард съветват да консумирате повече растителни протеини и риба, избирайте храни с високо съдържание на добри (ненаситени) мазнини - например маслиново или ленено масло вместо маргарин. Мозъкът обича всичко, което е добро за сърцето, понижава кръвното налягане и защитава кръвоносните съдове.
 

риба
/ iStock/Getty Images


10 неща, които вероятно не знаем за своето тяло

Въз основа на последните данни от научните изследвания експертите съставиха списък от пет продукта, които са особено богати на полезни за мозъка компоненти: омега-3 мастни киселини, витамини, антиоксиданти. Ако ги използвате редовно, това ще ви помогне да поддържате и дори да подобрите умствените способности.

1. Зеле, спанак, броколи – те съдържат много витамини от група К, фолиева киселина, лутеин, фолиева киселина и бета-каротин, които пречат на забавянето на когнитивните функции.

2. Риба тон и други видове мазни риби са източник на омега-3, ненаситени мазнини, които предотвратяват образуването на бета амилоиди в мозъка

3. В ягодите, къпините и малините има много флавоноиди, които подобряват паметта.

4. Някои вещества в кафето и чая подобряват умствените способности

5. Орехите са пълни с „добри“ мазнини и влияят благотворно на паметта.
Агенция "Фокус"