Китай налага едни от най-тежките рестрикции по време на пандемията от COVID-19, поставяйки милиони жители под продължителна строга изолация. Това подтикнало хора като Кони Чен и нейния съпруг да емигрират, пише Радио „Свободна Азия”, част от Voice of America (VOA).

"По време на COVID пандемията желанието за свобода стана още по-силно, затова се разрових за информация как да се преместя. Сякаш отворих врата към един нов свят. Имах чувството, че ако бях продължила да работя без промяна, щеше да е едно и също, но животът е толкова кратък, имах нужда от нещо различно”, казва Кони Чен, бивш банков служител, която е избрала да се премести в Чиангмай в Тайланд. Причината да изберат страната е улесненият достъп до едногодишна студентска виза, забавеният ритъм на живот и по-ниските разходи. Така например, двамата могат да си позволят частни уроци по тенис, нещо непосилно като разход за тях в Шанхай.

„Имам чувството, че всеки китайски град изглежда по един и същи начин, както и мислите хората там – учи в престижен университет, намери си работа, служи на обществото. Учудващо е, че в толкова огромна страна хората мислят шаблонно”, споделя пред Радио „Свободна Азия” Гордън Лин, бивш маркетинг служител.
Радио "Свободна Азия", AFPTV/NOVA