/ iStock/Getty Images
Фосил на птерозавър на 170 милиона години, който според учените е най-добре запазеният скелет на праисторическо летящо влечуго, е открит на остров Скай в Шотландия, съобщи Асошиейтед прес.
   
От Националния музей на Шотландия обявиха, че вкаменелостите на птеродактила са най-големите, откривани досега от юрската епоха. Размахът на крилете на влечугото е повече от два и половина метра.
   
Останките са открити през 2017 г. от докторантката Амилия Пени по време на разкопки на остров Скай, след като тя забелязва челюстите на птеродактила в скала. Фосилът ще бъде прибавен към колекцията на музея.
   
"Така качествено запазени птерозаври са изключителна рядкост и обичайно се откриват в скални формации в Бразилия и Китай. Въпреки това огромен и отлично запазен птерозавър се появи в Шотландия", каза Наталия Ягиелска, докторантка в университета на Единбург, която е автор на научна публикация за откритието.
     
Находката "ни казва, че птерозаврите са увеличили размерите си много по-рано, отколкото смятахме досега, далеч преди креда, когато се конкурират с птиците и това е изключително значимо", каза Стив Брусат, преподавател по палеонтология в университета на Единбург.
   
Птерозаврите са първите летящи гръбначни животни, близо 50 милиона години преди птиците. Живели са преди около 230 милиона години. Досега се смяташе, че са били много по-дребни в юрския период.
БТА