В САЩ одобриха медикамент за повишаване на женското либидо
В САЩ одобриха медикамент за повишаване на женското либидо / снимка: Thinkstock/Getty Images

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) разреши да се пусне на пазара първото хапче, засилващо сексуалното желание у жените, съобщи Асошиейтед прес.

Това е крайъгълен камък за фармацевтичната индустрия, която иска да повтори огромния успех на лекарствата за импотентност при мъжете.

Но строгите мерки за безопасност при употребата хапчето "Адий" подсказват, че вероятно няма да постигне същия успех като "Виагра" - хапчето, което донесе милиарди долари на компанията производител от края на 90-те.

Опаковката на "Адий" ще съдържа предупреждение, че в комбинация с алкохол, розовото хапче ще предизвика ниско кръвно налягане и припадъци. То е несъвместимо и с други често предписвани лекарства. Медикаментът е предназначен главно за жени на възраст преди настъпване на менопауза, които изпиват понижено сексуално желание, отбеляза ДПА.

"Това не е хапче, което пиете един час преди секс. Трябва да го приемате всеки ден в продължение на седмици и месеци, за да усетите ефект", заяви Лионор Тифър, психолог и организатор на петиция с призив към Агенцията по храните и лекарствата да не разреши пускането му на пазара.

Хапчето "Адий" е търговското наименование на флибансерин, производство на фармацевтичната компания "Спраут фармасютикълс" и бе отхвърлено двукратно от агенцията. Последното решение бе взето, след като консултативна експертна комисия препоръча през юни то да бъде одобрено, но при засилени мерки за сигурност и задължително изписване с рецепта.

Източник: БТА