/ Gulliver/Getty Images
Светло ателие, библиотека, орнаменти в стил ар деко - институт "Джакомети", посветен на творчеството на известния швейцарски скулптор, ще отвори врати във вторник в парижкия квартал Монпарнас, предаде АФП.
 
"Това не е музей", настоя неговата директорка Катрин Грение. "Целта е да бъде показана изключителната колекция на фондация "Джакомети". Става въпрос за най-голямата колекция с творби от този художник в света - 350 гипсови скулптури, 90 картини, 2000 рисунки и 2000 графики, много снимки и документи. Искаме също посетителят да почувства, че е попаднал в среда, в която може да остане насаме с дадена творба", уточни тя. 
 


С това е свързано решението посещенията да се резервират предварително в интернет. "В Париж има много музеи", поясни Грение. "В случая приложихме нова формула. Едва ли е за предпочитане да се редиш един час на опашка или да попаднеш в претъпкана зала, за да съзерцаваш произведение на изкуството", каза още тя.
 


Новият институт се помещава в сградата в стил ар деко на бивш частен хотел на декоратора Пол Фоло, която се намира недалеч от ателието, в което 40 години е работил Джакомети.
 
"Сградата е прекрасна - реставрирана е по проект на архитекта Паскал Грасо", отбеляза Грение, преди да уточни, че новият институт ще може да приема едновременно максимум 40 посетители.

БТА