/ / iStock/Getty Images
В Космоса има планети, които са много по-подходящи за живот от Земята. До този извод стигнаха американски и германски астробиолози. Резултатите от изследването са публикувани в списание Astrobiology.

Изследователите събраха данни за температурата, влажността и други фактори на околната среда за 4500 известни екзопланети и идентифицираха 24 от тях, които са малко по-стари, по-големи, по-топли и вероятно по-влажни от Земята, а също така обикалят бавно променящи се звезди с повече продължителност на живота от нашето Слънце.

Според авторите на такива планети, на които те са дали кодовото име потенциално „свръхобитаеми“, животът е имал повече възможности да се развие до по-висши форми, отколкото на Земята.

Всички тези 24 планети са на повече от сто светлинни години и могат да бъдат изследвани в бъдеще с космическите телескопи на НАСА „Джеймс Уеб“ и LUVIOR, както и с PLATO на Европейската космическа агенция .

„С появата на нови космически телескопи ще получим повече информация, така че е важно да изберем правилните цели“, каза ръководителят на изследването професор Дирк Шулце-Макух в съобщение за пресата от Университета във Вашингтон . „Трябва да се съсредоточим върху определени планети, които имат най-обещаващите условия за сложен живот. Важно е да не се ограничаваме само до търсенето на втора Земя, защото може да има планети, които са дори по-подходящи за живот от нашата. "

От архив на звездите авторите са избрали планетарно-звездни системи с планети от типа на Земята, разположени в обитаемата зона на течна вода. В този случай изследователите се интересували предимно от звезди от тип G - същия спектрален клас като Слънцето, както и по-дълговечни звезди джуджета от клас K.

Факт е, че G звездите имат относително кратък живот - по-малко от десет милиарда години. Като се има предвид, че са били необходими близо четири милиарда години, за да се появи сложен живот на Земята, много звезди като Слънцето може да са изчерпали горивото си, преди да се появят сложни форми на живот.
БГНЕС