US военните ще опознават паметниците в Ирак, докато играят карти
US военните ще опознават паметниците в Ирак, докато играят карти / netinfo

Пентагонът е в основата на инициатива за издаването на карти за игра с изображението на иракските паметници.

Според вестник “Гардиън” с тях ще играят американските военнослужещи в Ирак, за да ги опознаят и да не допуснат разрушаването на културно-историческото наследство на страната.

По замисъла на Пентагона 40 000 комплекта (по един на всеки четирима военнослужещи) трябва да предотвратят превръщането на редките паметници и забележителностите в “бойни полета”, предаде БГНЕС.

Освен илюстрациите върху картите има коментари под формата на обръщения към играчите. Така например на петица спатия (трефа) пише: “Заобикаляй, а не гази археологическите разкопки”. На друга карта е написано: “Този паметник е надживял 17 века. Ще надживее ли вас?”.

Проблемът със запазването на паметниците на културата в Ирак възникна още през 2003 г., когато на руините на древния Вавилон, разположен на територията на съвременен Ирак на 88 километра от Багдад, бяха нанесени огромни щети.

Американските подразделения го използваха като площадка за кацане и излитане на хеликоптери и лагер за 2000 военни, отбелязва вестникът. САЩ вече издадоха колоди карти със снимките на иракски високопоставени чиновници, обявени за издирване.