Тина Търнър отпразнува своя 77-ми рожден ден на 26 ноември. Животът и е низ от стремителни възходи на сцената и блестящ урок по оцеляване и борба-в името на щастието, музиката и любовта.

Анна Мей Бълок по-известна като Тина Търнър е родена на 26 ноември 1939 година в Нътбуш, САЩ.

Тина започва професионалната си кариера в нощните клубове на Сент Луис през 1956 г. Там тя среща музиканта Айк Търнър, който по-късно става неин съпруг. След няколко години двамата създават една от най-известните групи на соул музиката - Айк и Тина Търнър.

Между 60-та и 79-та година излизат редица албуми на групата, част от които стават много известни. За съжаление Айк попада под зависимостта на алкохола и наркотиците, поради което отношенията в тяхната група се влошават, тя се разпада на практика през 1975 г. На следващата година двамата се развеждат.

Въпреки че разпада на групата се отразява зле върху популярността на Тина, тя отново изгражда кариера, но този път солова. Първият ѝ солов хит е Lets Stay Together от 83-та. Между 84-та и 92-ра година, Тина прави невероятен низ от успехи, става световна известна рок-звезда. През 1985-та получава цели 3 награди "Грами".

Работи с хора като Брайън Адамс, Дейвид Бауи и Мик Джагър.

А малко преди това, тя даже е имала и концерт в България - през далечната 1981-ва година.

Тина Търнър се отказва от американския си паспорт

Тина Търнър решава да се пробва и в киното. Първата ѝ роля е във рок-операта Томи, а през 1985-та участва и в "Лудият Макс 3".

Едно от най-популярните имена в шоубизнеса, тя е наричана още Кралицата на рокендрола. Търнър е определяна като най-успялата жена в рока, печелейки осем награди "Грами" и продавайки повече концертни билети от всеки друг солов изпълнител в историята. Комбинираните албумни и сингълни продажби наброяват общо около 100 милиона бройки по света.

Тина Търнър се омъжва

Известна е с енергичното си сценично присъствие, мощни вокали и дълготрайна кариера. През 2008 г. Търнър се връща от полуоттеглянето си, за да предприеме турнето "Тина" Турнето е по случай 50-та й годишнина на сцената. То се превръща в едно от най-силно продаващите се представления за 2008-2009 година.

Тина Търнър на второ място в класация за най-секси крака

"Rolling Stone" я нарежда на 63-то място в списъка на 100-те най-велики творци за всички времена. През 1991 г. получава място в Залата на славата на рокендрола.

С такава огромна и впечатляваща дискография Тина определено ни е оставила доста музика, с която да ни радва.