/ iStock/Getty Images
Властите в Централна Япония призовават плажуващите да се пазят от делфини след рязко увеличаване на случаите на ухапване, като според един експерт виновникът може да е един твърде игрив екземпляр.

Според местната брегова охрана в Цуруга тази година на няколко плажа в региона Фукуи са ухапани 18 плажуващи, като през последните две години са регистрирани само няколко наранявания, свързани с делфини.

Повечето от ухапванията са били незначителни - някои от тях са били само драскотини - но при един от последните инциденти на дете от началното училище са били направени 20-30 шева, казва за АФП служителят на бреговата охрана Шоичи Такеучи.

На плажа Суишохама, известен още като „Диамантения плаж“, местната туристическа асоциация призовава към бдителност, като публикува предупреждения на своя уебсайт и раздава листовки, в които съветва хората да не се приближават и да не докосват животните.

„Делфините обикновено са спокойни същества, но те могат да ви пуснат кръв, като ви ухапят с остри зъби, да ви завлекат под водата и в най-лошия случай да застрашат живота ви“, предупреждава асоциацията онлайн.

От бреговата охрана заявиха, че не е ясно дали един делфин стои зад инцидентите, или има няколко виновници.

Един експерт обаче смята, че за инцидентите може да е отговорен един делфин-беглец, като се имат предвид отличителните му белези, като гръбната перка и раните.

„Вероятно това е дело на един и същ екземпляр“, казва Тадамичи Морисака, професор по цетология в университета Мие, пред телевизионния канал NHK.

„Вместо да се опитва да навреди на хората, то може би се стреми да взаимодейства с тях така, както го прави с другите делфини.“

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС