/ iStock/Getty Images
Биолози от Московския държавен университет и от Единбургския университет откриха добре запазени останки от древното животно намакалатус, живяло преди около 547 милиона години, съобщи ТАСС.

Резултатите от изследването са публикувани в сп."Сайънс адвансис".

"Новите екземпляри от намакалатус, около 70 къса, са със запазени останки от мека тъкан благодарение на процеса на заместване от сулфиди на меките и твърди тъкани. Самият пирит е окислен до железни оксихидроксиди, затова останките от животното изглеждат като покрити от ръжда, но характерната за този сулфид форма на кристалите и техните агрегати не се е променила", каза един от авторите на откритието, преподавателят в катедрата по биологична еволюция в биологическия факултет на Московския държавен университета Андрей Журавльов.

Намакалатус (Namacalathus hermanastes), живял преди 550-540 милиона години, е описан в началото на хилядолетието и един от малкото организми от едиакарския период с варовит скелет. Скелетът на това животно наподобява осмоъгълник до четири сантиметра в диаметър, заради което е сравняван с амеби раковини и с коралоподбните животни.

Руските и британски изследователи открили, че скелетът му има много сложна микроструктура, подобна на раменоногите.
БТА