Учени откриха как да спечелим всеки спор
Учени откриха как да спечелим всеки спор / снимка: sxc.hu

Стеснителните хора трудно побеждават в спор, твърдят американски учени, които доказват с ново изследване, че самоувереността и високият глас са по-убедителни от доводите, съобщи в „Дейли телеграф”.

Самоувереността повдига реномето на човека сред околните повече от правилните разсъждения, защото хората се страхуват от несигурността. Затова политици и спортни запалянковци, които не винаги са прави, но са уверени в себе си, привличат повече последователи от аналитиците.

В изследването учени от Вашингтонския университет са използвали Twitter, за да анализират как се отразява на репутацията на професионалисти и запалянковци тяхната самоувереност и точност при прогнози на резултати от мачове по бейзбол и американски футбол.

Професионалните коментатори се оказали прави в 47% от случаите, а аматьорите - в 45%., посочва vesti.bg. Тези, които се мислели за много компетентни, обаче излъчвали 50% повече увереност и имали повече последователи в сайта.

Увереността може да увеличи последователите на професионалистите със 17%, а способността да прогнозират правилно резултата - само с 3,4%. При аматьорите моделът е сходен - 20% срещу 7,3%.