/ Guliver/Getty Images
Тронът на хризантемата е най-важният символ на японското императорско семейство. Освен, че служи за физически трон на владетеля, той е натоварен със символиката на неговата божествена сила и древното потекло на неговите предци.

Всъщност тронът е абстрактно понятие, което в Япония описва монарха и законната му власт.

Япония е изправена пред дилема заради недостига на наследници на трона

Твърди се, че японската монархия датира още от 660 г. пр. н. е. Легендарният император Джиму е първият владетел, седнал на Трона на хризантемата. В японската митология се смята, че Джиму е пряк потомък на богинята на слънцето Аматерасу, което свързва монархията по пряка линия с женското божество.
 

Тронът на хризантемата
Guliver/Getty Images



Династията Ямато, пряко произхождаща от император Джиму, е най-старата продължаваща наследствена монархия в света. Тронът на хризантемата представлява цяла стая, която е разположена върху осмоъгълна платформа. Основата му е повдигната на пет метра над земята, а плътна завеса скрива императора по време на тайнствени церемонии. Допълнително уединение се постига чрез плъзгаща се врата, украсена с картини на 32 небесни светии.

Днес грандиозният трон се използва главно при официални церемонии и се съхранява в императорския дворец в Киото. Той е най-старият оцелял престол, използван от монархията в Япония.

От къде идва името му?

Хризантемата е внесено в Япония от Китай, когато в страната всячески се стремят да им подражават по изисканост и изтънченост. Цветето бързо се превръща в официална емблема на императорската династия.
 

Тронът на хризантемата
Guliver/Getty Images


За последно тронът бе показан публично след абдикацията на император Акихито през 2019 г., когато новият император Нарухито се възкачи на него. По време на церемонията му бяха връчени три от императорските регалии на Япония - мечът Кусанаги, който символизира храброст, бижуто Ясакани но Магатама - символ на доброжелателност и огледалото Ята но Кигами - символ на мъдростта.

Императорската линия за предаване на властта от мъж на мъж е останала непокътната в Япония в продължение на 2600 години. Когато жена от кралско потекло се омъжи, тя губи кралския си статут, което прави мъжкото й дете недопустимо за трона. Един от основните аргументи срещу възкачването на жена на трона е, че управляваща императрица може да реши да се омъжи за обикновен човек, "разваляйки" императорското потекло. През последните години доста принцеси избраха любовта, отказвайки се от императорския двор и титлите си.
 

японският император Нарухито
Istock/GettyImages


Японската принцеса се омъжи за човек от народа и губи титлата си


При настоящата имперска система има само трима отговарящи на условията мъжки наследници за трона на Хризантемата. Това са принц Акишино, който е по-малкият брат на император Нарухито, неговият син принц Хисахито, както и 83-годишният принц Хитачи, брат на Акихито.

Тронът на хризантемата е бил заеман от жени осем пъти в японската история. Последната от тях е императрица Го-Сакурамачи, властвала преди около 250 години.