/ Gulliver/Getty Images
Японската принцеса Мако беше принудена да се откаже от титлата си, когато в края на октомври се омъжи за своя избраник, който е обикновен гражданин. Това изискване може да бъде поставено под въпрос, тъй като властите се стремят да запазят императорско семейство, нуждаещо се от потомци, предаде Франс прес.
Правилото, според което само мъж може да се възкачи на Трона на хризантемата, драстично намалява броя на потенциалните наследници на японския император. Експертите обаче все още смятат, че перспективата правото за наследяване да важи и за жените от рода е твърде далечна.

Според сегашната практика 61-годишният император Нарухито един ден ще бъде заменен от своя племенник принц Хисахито, братът на Мако, а не от единствената си дъщеря принцеса Аико.

И ако Хисахито, понастоящем 15-годишен, няма син, императорското семейство с история, която датира от над 2600 години, ще се изправи пред сложен пъзел.

"Мисля, че обществеността се чуди защо принцеса Аико не може да наследи трона", казва Макото Окава, професор по история в университета "Чуо" в Токио.
Проучванията показват, че японците са отворени към идеята да приемат жена на "поста", който няма политическа роля от 1947 г. , но е от голямо символично значение.

По-консервативните обаче са категорично против подобна промяна, гледайки на императорското семейство като на перфектен пример за патриархална структура.

Японските власти търсят начини за увеличаване на броя на кандидатите за трона. Комисия, натоварена със задачата да проучи въпроса, направи две предложения в края на декември - да се позволи на жените да остават в императорското семейство, когато се омъжат за обикновен гражданин, и да се позволи на мъжете от 11 клона на императорското семейство, премахнати от следвоенните реформи, да се присъединят към линията на наследяване чрез осиновяване.
Комитетът обаче препоръчва правилата, даващи право на наследяването на трона от мъже, да се запазят поне до възкачването на принц Хисахито.

"Идеите на тази комисия изобщо не се основават на сегашната семейна система или на понятията за равенство между мъжете и жените", коментира професор Окава.

Аргументът на традиционалистите, че императорската линия не трябва да се прекъсва, според него не е валиден, тъй като 20-годишната Аико е едновременно пряка потомка на императора и по-възрастна от братовчед си Хисахито.

Предложенията на комисията няма фундаментално да решат проблема, според Хидея Каваниши, преподавател по история на Япония в университета в Нагоя. Някои жени в семейството може да предпочетат нормален живот, а осиновяването на мъже, които са израснали като обикновени граждани, може да бъде сложно, допълва той.

Въпросът вече беше повдигнат след раждането на принцеса Аико. През 2005 г. правителствена комисия постанови, че редът на наследяване трябва да се определя по възраст, а не по пол. Този дебат обаче загуби сила след раждането през 2006 г. на Хисахито, което "временно" уреди въпроса.
Това означава, че винаги ще има "натиск да се зачеват момчета, за да се запази линията", отбелязва Каваниши.

Жените се сблъскват с трудности от дълго време. След присъединяването си към императорското семейство, съпругата на Нарухито, Масако, години наред страдаше от депресия, за което някои обвиниха натиска да роди мъжки наследник.

Съвсем наскоро бившата принцеса Мако и съпругът ѝ Кей Комуро, и двамата 30-годишни, бяха подложени на медиен тормоз на фона на финансови спорове в семейство Комуро. След скромна сватба в Токио в края на октомври, двойката отлетя за Ню Йорк, за да започне нов живот.

Принцеса Мако напуска императорското семейство, става "обикновена японка"

Тронът на хризантемата е бил заеман от жени осем пъти в японската история. Последната от тях е императрица Го-Сакурамачи, властвала преди около 250 години.

Сега политиците "се страхуват да променят системата", казва Каваниши. Според него неотдавнашното обществено внимание към сватбата на Мако може да поднови дебата, "ако населението прояви интерес към темата и настоява за започване на преговори".
БТА