Японската принцеса Мако се омъжи за своя избраник Кей Комуро, който няма благородническо потекло, предадоха световните агенции.

Така тя ще загуби титлата си и ще стане обикновена гражданка. Принцесата се отказа от традиционните бляскави ритуали и от полагащата й се еднократно плащане в размер на над 1,3 милиона долара.

"Брачните документи бяха представени и приети", съобщи за Франс прес представител на агенцията за императорското семейство.

Драма в Япония: Защо не харесват годеника на принцеса Мако

Японската принцеса Мако
Gulliver/Getty Images

Японската телевизия показа кадри как принцеса Мако напуска императорската резиденция Акасака в столицата Токио, като се сбогува със семейството си, покланяйки се пред своите родители и целувайки по-малката си сестра.

Вчера принцесата посети своя дядо и баба, абдикиралия император Акихито и съпругата му Мичико, за да се сбогува с тях. Мако е племенница на сегашния император Нарухито, като е дъщеря на по-малкия му брат, принц Фумихито.

От двореца до градския площад: Последната кралска изява на японската принцеса Мако (ВИДЕО)

Японската принцеса Мако
Gulliver/Getty Images

Младоженците са на по 30 години. Те са учили заедно в университета.

Двамата ще живеят в Ню Йорк, където Комуро вече работи в адвокатска кантора. Все още не се знае дали Мако ще работи, но тя има добро образование - учила е изкуство и културно наследство.

Напускането на императорското семейство и преселването в Съединените щати предизвика неизбежни сравнения с друга двойка - британския принц Хари и американската му съпруга Меган Маркъл, отбелязва Франс прес.

7 кралски особи, които се отказаха от титлите си заради любовта (СНИМКИ)

Японската принцеса Мако
Gulliver/Getty Images

Когато принцеса Мако и Кей Комуро обявиха годежа си преди четири години, новината първоначално бе посрещната в Япония с одобрение, припомня Ройтерс. Нещата обаче се промениха, когато таблоиди разкриха финансов скандал, в който бе замесена майката на годеника. Тогава Комуро замина за Ню Йорк, за да учи право, и се върне в Япония едва миналия месец.

Бракът няма отношение към реда на наследяване на императорския трон. В Япония престолът се предава само по мъжка линия.
БТА