Омега-3 мастните киселини може да помогнат срещу депресия, смятат британски учени, цитирани от електронното издание "МедикълЕкспрес".

Изследователи от биомедицинския изследователски център на Националния институт за здравни изследвания във Великобритания са проучили въздействието на високи дози от омега-3 киселините ЕРА (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) върху лабораторно отгледани неврони и върху пациенти, за да установят как те влияят върху ограничаване на възпалението и депресията.

Този новаторски подход дал възможност на учените да регистрират важен молекулярен механизъм, който може да допринесе за развитието на нови терапии на пациенти с депресия.

"Използването на комбинацията от лабораторно изследване и работа с пациенти даде възможност на нашето изследване да осигури нова гледна точка към омега-3 мастните киселини и противовъзпалителния им ефект, който подобрява състояния на депресия.

От известно време учените са наясно, че омега-3 могат да предизвикат противовъзпалитен ефект и да действат като антидепресанти, но е трудно да се разработват лекарства, ако не познаваме добре какво е въздействието върху човешкия мозък", каза ръководителката на изследването д-р Алесандра Борсини от института и постдокторант в Кингс колидж.
БТА