/ iStock/Getty Images
В ситуацията на продължаваща изолация, човек лесно може да се почувства самотен, без настроение, дори нещастен. Дните, прекарани у дома и без достатъчно социални контакти, могат да повлияят на психиката ни.

За щастие и в този случай можем да се обърнем към природата и да се избавим от депресията. Кои са билките, които ще ни помогнат да подобрим настроението и тонуса?

Жълт кантарион

Жълтият кантарион е доказано естествено средство срещу депресията. Той обаче не трябва да се съчетава с други антидепресанти.

Растението съдържа хиперицин, откъдето идва и антидепресивното му действие. Ако се почувствате без настроение, пригответе си един чай с 1 супена лъжица от билката.

Жълтият кантарион притежава разнообразни и много полезни свойства. Действа противовъзпалително, противомикробно, ранозаздравяващо и противоязвено, тонизира нервната система.

жълт кантарион
iStock/Getty Images



Маточина

Билката се използва за лечение на депресия и тревожност. Има седативен ефект и успокоява.

Чаша чай от маточина със сигурност ще подобри настроението ви.

маточина
iStock/Getty Images


Дилянка (Валериана)

Коренът от билката Дилянка има успокоително действие. Растението, богато на антиоксиданти, действа срещу стреса. 

Чаят от дилянка успокоява тревожността и потиска симптомите на депресия, действа добре и при безсъние.

валериана дилянка
iStock/Getty Images


Джинджифил

Макар и да се ползва най-често като подправка, както и при грипни състояния, джинджифилът може да послужи и като средство срещу депресия. Чаят от джинджифил ще подобри настроението ви и ще прогони мрачните мисли.

джинджифил
iStock/Getty Images


Лайка

Чаша чай от лайка преди заспиване ще предотврати безсънието и ще намали чувството за тревожност и депресия. Напитката има отпускащо и успокоително действие.
 

лайка
iStock/Getty Images