Създадоха крава с инсулин в млякото
Създадоха крава с инсулин в млякото / netinfo
Аржентински учени за пръв път в света са създали кравешка порода, в чието мляко се съдържа инсулин, съобщи РИА “Новости”, цитирана от БГНЕС.

Представител на научно-изследователския център Biosidus Марсело Аргуелес разказа пред журналисти, че става дума за генетически модифицирано теле, което има ДНК, способно да изработва човешки инсулин. То е създадено от яйцеклетка на крава от шотландската порода Абърдин-Ангус, оплодена от семето на бик от породата Джърси.

В момента телето, което е кръстено Патагония, е на 1 месец и тежи 30 кг. Възможността да се получи инсулин на основата на краве мляко е събитие със световно значение, заяви ученият. Той смята, че са достатъчни 25 крави, за да се удовлетворят нуждите от инсулин в Аржентина.

В южноамериканската страна има 1,5 милиона болни от диабет, а в света техният брой е 200 милиона. Аржентинските учени обещават, че инсулинът, получен на основата на краве мляко, ще бъде с 30% по-евтин от настоящите препарати. Работата за създаването на такава порода крави е продължила няколко години и е струвала над 4 милиона долара. В момента има две лаборатории в света, които получават инсулин, но от козе мляко.