Учени установиха, че когато ястието е сервирано върху снежнобяла ленена покривка, то ни се струва по-вкусно
Учени установиха, че когато ястието е сервирано върху снежнобяла ленена покривка, то ни се струва по-вкусно / ThinkStock/Getty Images
Учени от университета в Копенхаген установиха, че когато ястието е сервирано върху снежнобяла ленена покривка, то ни се струва по-вкусно, пише в."Дейли мейл".

И размерът на масата влияе на апетита

Изданието цитира разработката на колектива, ръководен от д-р Цзън Лю. Той провел експерименти в реална обстановка с 250 клиенти във френски ресторант.

Ето защо манджите на мама са най-вкусни
 
Ястията им били сервирани върху хубави бели ленени покривки или върху хартиени с ниско качество. След това участниците в експериментите трябвало да дадат оценка за това колко е била вкусна храната им.

Учени установиха, че когато ястието е сервирано върху снежнобяла ленена покривка, то ни се струва по-вкусно
Учени установиха, че когато ястието е сервирано върху снежнобяла ленена покривка, то ни се струва по-вкусно ThinkStock/Getty Images

При едни и същи ястия, тези, които били сервирани върху ленени покривки, се сторили на клиентите с 10 процента по-добри на вкус.

Най-големите гафове, които може да направите, докато сте на гости
 
По думите на Цзън Лю, атмосферата е толкова важна за храненето, колкото и самите кулинарни специалитети.

Любимите храни и хранителни навици на различните поколения
 
Хубавата обстановка, покривките, кърпите, чашите, посудата и приборите създават амбианс, който придава допълнителна стойност на храната. И добрите ресторантьори никога не пренебрегват именно тези детайли.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА