Събирането на слънчев загар води до пристрастяване
Събирането на слънчев загар води до пристрастяване / Thinkstock/Getty Images

Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат зависимост, подобна на наркотичната. Този извод се съдържа в изследване на учени от Харвардската медицинска школа, резултатите от което са публикувани в авторитетното американско научно сп. Cell, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Американските учени са установили, че ултравиолетовите лъчи спомагат за отделянето на ендорфини - на т.нар. хормони на радостта, които действат на същия принцип, както и наркотици като хероин и морфин.

"Както изглежда, човек е генетично програмиран така, че у него да се създава зависимост от ултравиолетовите лъчи, които са силен канцероген. Ние предполагаме, че обяснението е в това, че ултравиолетовите лъчи способстват също за отделянето на витамин D в организма" - отбелязва водещият автор на изследването, сътрудникът на Харвардската медицинска школа Дейвид Фишър.

Изследването на Фишър и неговите колеги е извършено върху мишки. Гърбовете на гризачите са били обръснати и те всеки ден са били подлагани на въздействието на силна слънчева светлина. След няколко седмици нивото на ендорфините в кръвта на животните е нараснало.

След шест седмици учените са спрели "ултравиолетовите спринцовки" на гризачите. Давали са на животните налоксон - препарат, който обикновено се използва при лечение на хероинова зависимост и блокира действието на ендорфините. След това при мишките са били наблюдавани симптоми, подобни на тези при наркотичен глад - те са треперели и са скърцали със зъби. При мишките, които не са били подложени на въздействието на ултравиолетовите лъчи, налоксонът не е предизвикал подобна реакция. Така учените са направили извода, че ултравиолетовите лъчи са причина за възникване на зависимост, подобна на наркотичната.

Източник: БТА