/ iStock/Getty Images
Декемврийските снежни бури в Сърбия не пречат на Александър Танич да култивира най-лютите чушки в света, предават от AFP, цитирани от Агенция "Фокус".

В подножието на планините в южната част на Сърбия Танич отглежда различни видове изгарящи чушки – червени, жълти и оранжеви, които той къса от саксиите в своя парник, покрит с пелена от сняг. Сред тях е и сбръчканата чушка “Carolina Reaper”, която според „Световните рекорди на Гинес“ е най-лютата в света.

Тя е за първи път култивирана в Южна Каролина, САЩ, откъдето идва и името й. Нейната лютивост стига до 1,6 млн. по скалата на Сковил – мярка за измерване на съдържанието на химикала капсицин, който прави чушките люти.

Кой създаде най-лютата българска чушка (СНИМКИ)

Въпреки студените температури на региона Танич твърди, че няма проблеми да отглежда чушките под почвите на южните сръбски планини в град Нишка Баня.

„Имаме хубав климат тук“, казва 36-годишният електротехник. „Не знам защо, но тук чушките растат по-хубави и по-големи, може би дори по-люти“, добавя той.

Той твърди, че е започнал да отглежда чушките преди няколко години от „любов към лютата храна“.

Лютите чушки са полезни срещу рак на белия дроб

Опитал е множество чушки от САЩ, Карибите и Южна Америка и Азия, които са били значително по-люти от местните видове на Балканите, с които се прави и любимия в Сърбия айвар.
 

о
iStock/Getty Images


Той, заедно със свои приятели, използва реколтата си, за да прави изключително люти сосове за собствено ползване.
Агенция "Фокус"