Семейство отглежда най-лютата чушка в България край Варна. И не става въпрос за нещо пикантно – тя е 25 пъти по-силна от досегашният шампион.
В семейната ферма виреят стотици огнени чушлета, като свойствата им са признати дори от гости от Мексико.
А историята на лютивата ферма започва почти на шега. Христо Родинов се грижи за повече от 300 вида люти чушки. Те са разположени в семейните ферми. Насажденията пък се появяват след случаен разговор.
"При съвсем случайна среща с едни приятели заговорихме за люти чушки. Един мой познат е бил в Мексико и разказа как там лютите чушки се ядат от малки деца. Коментарът беше, че в България няма люти чушки. Естествено аз малко го захапах тогава. Спорихме …и си казах – няма как в България да няма люти чушки. И след няколко дни, като се разрових из сайтове и наистина се оказа, че лютите чушки са едно огромно семейство, всъщност 5 семейства", разказва Ицо.
Съпругата му Дарина си спомня вечерята.
"Започнах да си поръчвам семена и така станаха над 300 сорта. Представете си колко растения. И започнах да си правя експерименти – разни неща – сосове, като влагах само люти чушки. Много се харесаха на мои приятели и фенове на лютото, споделя още Ицо.
Така хобито завзело двора на семейната къща и там се появили 5 оранжерии, които спокойно могат да се наредят сред най-лютите места в България.
"Моят дядо казваше – никога не сей люти чушки до пипер, за да не стане лют. И аз си казах…какво пък – дай да ги съберем", сеща се той и разказва, че създаването на сорта "Български дух" му е отнел 6 години. Кръстосани са два сорта – Червено Хабанеро и Тринидат Моруга Червен Скорпион, но най-дълго време отнело стабилизирането на самия сорт.
Така той създал най-лютата чушка в България. Досега тя беше Български морков, като нейната "сила" е 20 000 сковила. Новият сорт – Български дух обаче е със сила 500 000 сковила.
"Подлютихме мексиканци! Това е гордост. Все едно белгиец или швейцарец да хареса български шоколад", смее се Ицо.
Оказва се, че човекът, създал най-лютата българска чушка, не бил особен фен на пикантното.
"Преди 8 години, когато започнах, въобще не обичах люто. Но си казах – няма как да гледам люти чушки и да не ям. И малко, по-малко си наложих – да хапвам люти чушки. И преди 2 години – стигнах ниво – Каролина, която е най-лютата в света, хапвам си я - донякъде. Няма как на един път да я изям", казва той.
Сега вече Христо си е поставил задача – да разпространи хубавите страни на лютото сред хората и да ги накара да харесват пикантните храни, които според него са дори полезни. Затова не се притеснява да ги предлага и на най-близките си.
"Сега не сядаме без люто. Имаме внуче, което също яде люто, казва Христо - въпросът е на свикване.
А добрата новина на семейната трапеза е, че всеки харесва различни лютиви ястия. Винаги когато се пробва люто има възможност и да се подлютят много. А Христо има рецепта.
"Мазнината, която се съдържа в прясното и киселото мляко, убива лютото. Подлютите ли се – кисело или прясно мляко веднага", съветва той.
А сега си е поставил и нова цел – да създаде най-лютата чушка в света. Когато това стане – всеки е добре дошъл, за да я опита.
В семейната ферма виреят стотици огнени чушлета, като свойствата им са признати дори от гости от Мексико.
А историята на лютивата ферма започва почти на шега. Христо Родинов се грижи за повече от 300 вида люти чушки. Те са разположени в семейните ферми. Насажденията пък се появяват след случаен разговор.
"При съвсем случайна среща с едни приятели заговорихме за люти чушки. Един мой познат е бил в Мексико и разказа как там лютите чушки се ядат от малки деца. Коментарът беше, че в България няма люти чушки. Естествено аз малко го захапах тогава. Спорихме …и си казах – няма как в България да няма люти чушки. И след няколко дни, като се разрових из сайтове и наистина се оказа, че лютите чушки са едно огромно семейство, всъщност 5 семейства", разказва Ицо.
dariknews.bg
Съпругата му Дарина си спомня вечерята.
"През цялото време докато се прибирахме, той ми казваше – "не, не мога да повярвам". И когато започна да събира чушки от цял свят, вкъщи денонощно се говореше колко са били люти и той коя чушка имал. Това много ме отегчаваше, признавам си", казва тя.
Въпреки, че семейството не споделяло кой знае колко ентусиазма на Христо, той се захванал да докаже, че няма невъзможни неща за лютите чушки."Започнах да си поръчвам семена и така станаха над 300 сорта. Представете си колко растения. И започнах да си правя експерименти – разни неща – сосове, като влагах само люти чушки. Много се харесаха на мои приятели и фенове на лютото, споделя още Ицо.
dariknews.bg
Така хобито завзело двора на семейната къща и там се появили 5 оранжерии, които спокойно могат да се наредят сред най-лютите места в България.
"Доставя ми удоволствие, когато видя, че всички семенца са изникнали, доставя ми удоволствие, когато откъсна първите чушки. Имаме трудни моменти и ми се иска всичко да хвърля. И тогава у нас идва някой, разходи се и каже – хора, вие с какви неща се занимавате и това ми дава стимул и ме зарежда, споделя Дарина.
Самият Христо има фамилни традиции в градинарството, наследени от неговите баба и дядо. Именно тяхната къща днес той използва за развитие на лютото удоволствие.
dariknews.bg
"Моят дядо казваше – никога не сей люти чушки до пипер, за да не стане лют. И аз си казах…какво пък – дай да ги съберем", сеща се той и разказва, че създаването на сорта "Български дух" му е отнел 6 години. Кръстосани са два сорта – Червено Хабанеро и Тринидат Моруга Червен Скорпион, но най-дълго време отнело стабилизирането на самия сорт.
Така той създал най-лютата чушка в България. Досега тя беше Български морков, като нейната "сила" е 20 000 сковила. Новият сорт – Български дух обаче е със сила 500 000 сковила.
"Интересното при тази чушка е, че тя е много добивна. Аз това целях", обяснява Христо.
След като доказва, че люти чушки в България виреят, той кани експерти да пробват продукцията. И остава много доволен.
dariknews.bg
"Подлютихме мексиканци! Това е гордост. Все едно белгиец или швейцарец да хареса български шоколад", смее се Ицо.
Оказва се, че човекът, създал най-лютата българска чушка, не бил особен фен на пикантното.
"Преди 8 години, когато започнах, въобще не обичах люто. Но си казах – няма как да гледам люти чушки и да не ям. И малко, по-малко си наложих – да хапвам люти чушки. И преди 2 години – стигнах ниво – Каролина, която е най-лютата в света, хапвам си я - донякъде. Няма как на един път да я изям", казва той.
Сега вече Христо си е поставил задача – да разпространи хубавите страни на лютото сред хората и да ги накара да харесват пикантните храни, които според него са дори полезни. Затова не се притеснява да ги предлага и на най-близките си.
"Сега не сядаме без люто. Имаме внуче, което също яде люто, казва Христо - въпросът е на свикване.
dariknews.bg
"Мазнината, която се съдържа в прясното и киселото мляко, убива лютото. Подлютите ли се – кисело или прясно мляко веднага", съветва той.
А сега си е поставил и нова цел – да създаде най-лютата чушка в света. Когато това стане – всеки е добре дошъл, за да я опита.