Споровете в семейството полезни за здравето?
Споровете в семейството полезни за здравето? / netinfo
Споровете с партньора могат да се окажат от полза за здравето, се твърди в американско изследване, което ще бъде публикувано в януарския брой на вестник „Джърнъл ъф фемили комюникейшън“.

Двойките, които не дават израз на гнева си, имат два пъти по-висока смъртност от двойките, при които поне единият от партньорите спори, сочи изследването, правено в продължение на 17 г. върху 192 американски двойки.

„Когато двама души се събират, основната им задача е да успяват да се помирят след като възникне конфликт, обясни ръководителят на изследването Ернест Харбург, професор в Мичиганския университет, информира АФП.

Предишно изследване показваше, че подтискането на гнева увеличава риска от болести, свързани със стрес, като проблеми със сърцето или кръвното налягане. При изследваните 192 двойки, 26 нямата никакви спорове, а при 166 поне единият от партньорите дава израз на гнева си. Изследването било направено в периода 1971-1988 г. сред семейства от средната класа в град Мичиган, като по-голямата част от жените се занимавали само с домакинство.