Спор за ромски сватби на открито се пренесе във ВАС
Спор за ромски сватби на открито се пренесе във ВАС / netinfo
Спорът за провеждането на ромски сватби на открито в Добрич се пренася във Върховния административен съд, информира БТА. Областният управител Динчер Хаджиев обжалва пред висшата съдебна инстанция решението на Добричкия окръжен съд, с което бе определена като законосъобразна забраната на общината сватбарите да използват мощни озвучителни уредби на улици и в междублокови пространства.

Окръжният съд отбеляза в своето решение "обществено известния факт, че много от сватбените тържества, особено когато са организирани от определени среди от населението, нарушават реда и спокойствието на гражданите, тъй като са свързани както с продължително денонощно празнуване, така и с показатели на шума много над допустимите норми".

Общинският съвет в Добрич промени Наредбата за опазване на обществения ред след многобройни жалби на граждани за шума от веселбите. Градският парламент разпореди тържествата да стават само в ресторанти и други подходящи закрити помещения.

Според областния управител с подобна забрана се нарушават правата на малцинството, а контролните органи трябва да следят за равнището на шума и да гарантират спокойствието на гражданите.