Спанак за здрави мускули
Спанак за здрави мускули / снимка: sxc.hu

Думите на популярния герой Попай Моряка: "Силен съм като юнак, защото изяждам своя спанак" се оказват напълно верни от научна гледна точка.

Шведски изследователи установили, че изяждането на една купа спанак на ден прави мускулите по-силни. 300 грама от зеленчука намаляват с пет на сто количеството кислород, необходимо за засилването на мускулите при упражняване.

Ефектът е толкова силен, че се проявява само след три дни. Тайната не е в желязото, а в нитратите, съдържащи се в изобилие в спанака, пише БГНЕС. Всички листовидни зеленчуци са богати на това вещество, което до скоро се смяташе, че няма никаква хранителна стойност.

"Спанакът е като гориво за мускулите, той ги кара да работят по-гладко и ефективно", казва авторът на изследването д-р Еди Вейзберг от Института Каролинска в Швеция.

Спанакът е добре известен като супер храна, която придава на Попай Моряка неговите напомпани мускули. Известният анимационен герой отваря по една кутия спанак всеки път, когато трябва да се измъкне от неприятност.