Слънчевите лъчи повишават мъжкото либидо
Слънчевите лъчи повишават мъжкото либидо / www.sxc.hu

Мъжкото либидо зависи от слънчевата светлина, показва изследване на австралийски учени с участието на 3000 мъже.

Нивото на мъжкия хормон тестостерон в кръвта зависи от наличието на витамин D, който се изработва в организма под влияние на слънчевите лъчи. В продължение на три години всеки сезон учените са измервали съдържанието на тестостерона, а също и на витамин D.

Най-високо равнище на двата елемента са регистрирани през лятото, през зимата нивото спадало значително, а най-ниско било през пролетта. Тестостеронът участва в развитието на мъжките полови органи и вторичните полови признаци, осъществява контрол върху сексуалното поведение и сперматогенеза.

Ако равнището на тестостерона при мъжете е ниско, съответно се понижава мъжкото либидо, а също енергичността на мъжа, пише БГНЕС. Витамин D защитава кости и играе важна роля при чувствителността на организма към кожените и сърдечните болести и към рака.

Достатъчното количество на този витамин повишава имунните сили на организма, осигурява нормалното функциониране на щитовидната жлеза и на кръвта. Според изследователите мъжете, които всекидневно са изложени на слънце, увеличават съдържанието на витамин D в организма си и сексуалната си активност.