Екипажът на космическия кораб "Союз МС-23"  се завърна на Земята след най-дългата мисия в историята на Международната космическа станция (МКС), съобщават световните осведомителни агенци.

С кораба, който кацна в степите на Казахстан югоизточно от град Жезказган, се завърнаха космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, който беше и специален кореспондент на руската осведомителна агенция, и астронавтът на НАСА Франк Рубио. Спасителен екип се отправи към спускаемия апарат, за да помогне на членовете на екипажа да излязат.

През цялото време на спускането Прокопиев съобщаваше на наземните диспечери, че и тримата се чувстват добре. Двамата космонавти и американският астронавт изпитаха повече от четири пъти силата на гравитацията, докато капсулата им преминаваше през атмосферата. 

"Союз МС-23" се разкачи от МКС минута по-рано от предвиденото и се спусна на Земята за около три часа и половина.

Прокопиев, Петелин и Рубио пристигнаха на МКС с кораба "Союз МС-22" на 21 септември миналата година. 

Първоначално беше планирано екипажът да се завърне през пролетта след 180 дни в орбита, но мисията им трябваше да бъде удължена с шест месеца до 27 септември заради авария на космическия им кораб "Союз МС-22", която се случи на 15 декември 2022 г.

За да се осигури безопасното завръщане на двамата космонавти на Роскосмос и астронавта на НАСА на Земята, на МКС през февруари в безпилотен режим беше изпратен корабът "Союз МС-23".

Така мисията на Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и Франк Рубио продължи 371 дни в орбита, ставайки най-дългата в историята на Международната космическа станция. 
Теодора Славянова/БТА