Успешният бизнес изисква понякога да се спазват тайни, тъй като  конкуренцията води до непрекъснати опити за копиране на вече наложилите се продукти. Печелившите марки имат едно общо нещо и това е именно секретната информация. Ето 6 от най-добре пазените бизнес тайни в света:

Алгоритъмът на Google

Като всяка успешна компания, така и Google прави подобрения всяка година. Но една от големите й тайни е свързана с алгоритъма на търсачката. От компанията дори и не загатват как са направили така, че дори при грешно изписана дума, търсачката все пак да разбира смисъла й.

Кал за бейзболни топки

На специално място в Ню Джърси, САЩ се крие съставката, от която се прави калта за новите бейзболни топки. Тя се използва, за да се избегне хлъзгането в ръкавиците по време на игра.

Пазенето на тайни може да се окаже вредно за здравето

Донъти

През 1933 рецептата за донъти придобива Ишмаел Армстронг. Към нея тя получава и работилница за донъти. Към момента само четирима души знаят оригиналната рецепта.

донъти
iStock/Getty Images

Ликьор "Шартрьоз"

Ликьорът е създаден от френски монаси, които са използвали тайна смесица от 130 билки. Рецептата е била крита от властите по време на Френската революция, а днес я знаят само двама монаси.

Газирана напитка „Dr. Pepper“

Тази напитка съдържа 23 различни съставки, които се знаят само от трима служители едновременно. Според слуховете една от тях е сок от сливи.

Топ 5 на най-стриктно пазените тайни в света (ВИДЕО)

Рецептата на KFC

Вкусните пилешки ястия на компанията са овкусени от 11 вида билки и подправки. Тези билки са разделени в две различни фабрики. Оригиналната рецепта е написана ръчно през 50-те години на XX в. и се пази в сейф в Кентъки.

храна
iStock/Getty Images


И още:

Coca-Cola отрича, че тайната й е разкрита

Най-дълбоко пазената от Земята тайна

Четири тайни от света на технологиите (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук