Американец продава „рецептата” на Кока-Кола в eBay
Американец продава „рецептата” на Кока-Кола в eBay / снимка: sxc.hu

Американец, твърдящ, че е открил оригиналната рецепта за Кока-Кола в куп стари книжа, за няколко минути си помисли, че е спечелил 15 млн. долара, продавайки я в eBay.

Клиф Клюдж
смятал, че е открил свръхтайната рецепта за производството на любимата по цял свят напитка на пожълтял лист хартия. Напечатаният на машина лист бил сред книжата на починал фармацевт в Тенеси, които били обявени за продан. „Това е писмо с формула и описание на технологията на производство на Кока-Кола”, заяви той по местната телевизия WXIA. Тогава решил да продаде този „исторически документ” с дата 15 януари 1943 г. , без все пак да гарантира автентичността му, в eBay.

Той сложил начална цена от 5 млн. долара, но и опция за незабавно купуване за 15 млн. долара. За участие в търг желаещи не се явили, но за незабавно купуване на рецептата срещу 15 млн. се появил желаещ, посочва БГНЕС. За огромно съжаление на продавача се оказало, че става въпрос не за милионер, а за 15-годишен хлапак зевзек. Продавачът все пак не е изгубил надежда и мисли да продължи с опитите си да спечели 15 млн. от пожълтелия лист.

В Кока-Кола обаче са спокойни, защото „има само една оригинална рецепта, тя е тайна и се съхранява в кутия, изложена в къщата-музей „Светът на Кока-Кола” в Атланта, каза говорител на компанията. Откакто е измислена през 1886 г. от фармацевта от Атланта Джон Пембъртън, мнозина искат да имитират станалата толкова популярна напитка. Така че такива имитации се появяват от време на време, каза говорителят.