Американски инженери разкриха сложното взаимодействие на сили, заради което връзките на обувките се развързват сами, докато вървим
Американски инженери разкриха сложното взаимодействие на сили, заради което връзките на обувките се развързват сами, докато вървим / Thinkstock/Getty Images
Американски инженери разкриха сложното взаимодействие на сили, заради което връзките на обувките се развързват сами, докато вървим, съобщиха АФП и Би Би Си.

При стъпването на земята възелът се разтяга и разхлабва. Люлеещото движение на крака пък въздейства на връхчетата на връзките и те започват да се плъзгат. Общият ефект е "като от невидима ръка, разхлабваща възела и теглеща крайчетата, докато всичко се развърже".

Разкриха за какво служат линиите върху дланта

При тичане кракът удря земята със сила седем пъти по-голяма от тази на тежестта. Като реакция възелът се разтяга, а след това се разхлабва. Докато се разхлабва, кракът се залюлява и това поражда сила на инерция върху крайчетата на връзките. Това предизвиква развързването им още до втората крачка.

С камера на забавен каданс и серия от експерименти с различни връзки, инженерите от университета на Калифорния Бъркли установиха, че заради сложното взаимодействие на силите развързването не може да бъде предотвратено. Някои връзки наистина се връзват по-добре, но при движение върху всички действат еднакви фундаментални сили.

Вижте защо козината на пандата е в черно и бяло (СНИМКИ)

"Интересното нещо при този механизъм е, че връзките могат да си стоят добре продължително време и чак когато започнете да се движите, се появява разхлабването, което поражда този лавинен ефект, водещ до развързването им", каза Кристин Грег от екипа.

Резултатите от изследването могат да бъдат приложени и за други структури, например ДНК или микроструктури, които се разграждат под въздействието на динамични сили.

Тайната на кралиците на дансинга е разкрита

"Това е първа стъпка към разбирането защо някои възли са по-добри от други, което досега не е правено", каза ръководителят на екипа Кристофър Дейли-Дайъмънд.

Други тестове показаха, че някои техники на връзване са по-добри, но никоя не е абсолютно сигурна.
БТА