Дженифър Лопес
Дженифър Лопес / Guliver/Getty Images
Учени от университета на Нортъмбрия установиха, че енергичното въртене на ханша и асиметричните движения на краката и ръцете гарантират успех на дамите на дансинга, съобщи в. "Дейли мейл".

Бритни Спиърс впечатли феновете си със секси танци (ВИДЕО)

По този начин танцуват Дженифър Лопес и Бионсе. Камерън Диас, която е вдървена в таза, обаче е пример какво не трябва да се прави на дансинга.

via GIPHY

Според учените популярността на някои танцови движения има еволюционно обяснение. Полюляването на ханша е женско поведение, което насочва към плодовитост и младост. Способността крайниците да се движат независимо един от друг и по различен начин пък разкрива добър контрол над движенията и оттам здрави гени.

via GIPHY

Учените са използвали за изследването си триизмерна технология за улавяне на движението. Те са работили с 39 жени, които са танцували на основен барабанен ритъм. Оценявали са ги 57 мъже и 143 жени.

Предишно подобно изследване за мъжете показа, че най-голям успех имат тези, които движат много горната част на тялото. Това вероятно насочва към физическа сила, която от еволюционна гледна точка е привлекателна за жените. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".
БТА