Разкриха защо излежаването през уикенда ни изморява
Разкриха защо излежаването през уикенда ни изморява / ThinkStock/Getty Images

Промяната на установеното време за сън може да ни донесе повече вреди, отколкото ползи, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на изследване на института "Каролинска" в Швеция.

Учените, провели изследването, твърдят, че излежаването през уикенда нарушава естествения ритъм на тялото и го кара да се чувства по-изморено, вместо по-отпочинало.

Успиването през уикенда води до затлъстяване

"Всичко се дължи на циркадния ритъм. Когато спите до по-късно, тялото ви се чувства като страдащо от самолетен синдром. Това ви прави по-малко свежи и отпочинали", твърди психологът и изследовател на съня Сусана Йернльов.

"Ако през цялата седмица спите по-малко от необходимото и решите да си наваксате през уикенда, обърквате циркадния си ритъм. Най-добре е да се придържате към еднакъв график, що се отнася до съня, но това често се оказва невъзможно заради работата или други фактори от ежедневието".

До какво води мързелът на средна възраст

Въпреки че есента и зимата са сезоните, които най-много ни изкушават да се излежаваме в леглото, това е и времето през годината, когато най-вече трябва да се придържаме към установеното време за сън, за да бъдем здрави, пише БТА.

Още здраве, почивка и сън:

Недоспиването и вредите, които ни нанася

Колко отпуск ни е необходим, за да си починем пълноценно?

Как правилно да наваксваме със съня?