Работата не компенсира липсата на секс
Работата не компенсира липсата на секс / Снимка: Sofia Photo Agency

Мъжете и жените, които рядко имат полови контакти и се опитват да компенсират това с работа, само усилват стреса.

БГНЕС цитира данни от изследване на Университета в Гьотинген за списанието „Апотекен Умшау”, според което много германци се опитват да загърбят сексуалните си проблеми, потапяйки се в работа и занимавайки се с редица полезни обществени дейности. До този извод учените се стигнали, след като анкетирали около 32 хиляди души.

36 процента от мъжете и 35 процента от жените, които правят секс с партньора си не повече от един път седмично, се опитват да компенсират липсата му с работа.

Анкетираните, които въобще вече не спят с половинките си, а се отдават на работата, са още повече – 45 процента при мъжете и 46 процента при жените. Участниците в анкетата, които се радват на редовен секс, напротив - не се отличават с голямо усърдие на работното място. Сред тях само 5 процента са се оказали работохолици.

Според ръководителя на изследването Рагнар Беер резултатите не са обнадеждаващи. Отдавайки се на работата си, тези хора се опитват да се избавят от стреса, предизвикан от липсата на регулярен сексуален живот. Но в резултат проблемите само се задълбочават, обяснява психологът.

Нещо повече - много често тези хора попадат в омагьосан кръг. Те доброволно се натоварват със задължения на работното място и започват да участват в разнообразни проекти. В резултат въобще не им остава време да разрешат тези проблеми, които са довели до крах сексуалния им живот. Затова психолозите от Гьотингенския университет съветват да се отделя повече време на партньора, а не на работата.