Противоречивият „Ной“ е най-гледаният филм в Северна Америка
Противоречивият „Ной“ е най-гледаният филм в Северна Америка / Форум Филм България

Противоречивата лента на режисьора Дарън Аронофски „Ной" (Noah) оглави северноамериканския боксофис, като в дебютния си уикенд спечели 44 млн. долара. "Ной" е по библейската легенда за Ноевия ковчег. Главната роля се изпълнява от носителя на Оскар Ръсел Кроу. Във филма участват още Дженифър Конъли, Ема Уотсън и Антъни Хопкинс.

Още през октомври миналата година представители на различни религиозни общности, на които беше показан филмът, реагираха доста нееднозначно. Лентата бе критикувана заради сцени с пияния Ной и заради свободното боравене с библейския текст. "Ной" предизвика негативната реакция и на някои ислямски държави. В страни като Катар, Бахрейн и ОАЕ филмът дори беше забранен, тъй като "противоречи на учението на исляма".

На второ място остана лидерът от миналата седмица „Дивергенти" (Divergent) с 26.5 млн. долара приходи от уикенда и общо 95.3 милиона за две седмици прожекции в северноамериканските киносалони. Екшън приключението по поредицата бестселъри на Вероника Рот разказва историята на свят, в който хората са разделени на различни фракции въз основа на човешките добродетели. В този свят обаче съществуват и Дивергенти, които са различни и никога не могат да станат част от определена група. Лентата е с участието на Шейлийн Удли, Тио Джеймс, Кейт Уинслет, Маги Кю, Ашли Джъд, Зоуи Кравиц.

СНИМКИ: Дивергенти в Лос Анджелис

Трети остана анимационният „Мъпетите 2" (Muppets Most Wanted), който през втория си уикенд на екран е спечелил 11.4 млн. долара и общо 33.2 милиона за две седмици на екран в САЩ и Канада. Мъпетите говорят със звездните гласове на Рики Джървейс, Тина Фей, Тай Бърел.

На четвърто място се нареди друга анимация - „Мистър Пибоди и Шърман" (Mr. Peabody & Sherman), която спечели 9.5 млн. долара през уикенда и общо 94.9 милиона за четири седмици прожекции в САЩ и Канада. Комедията, изпълнена с научна фантастика, пътуване във времето, странни герои и забавен диалог, е със звездните гласове на Тай Бърел, Макс Чарлз, Лори Фрейзър, Ариел Уинтър, Лесли Ман.

В средата на северноамериканския боксофис и тази седмица е „Бог не е мъртъв" (God's Not Dead) с 9.1 млн. долара приходи от уикенда и общо 22 милиона за две седмици на екран. Поучителната християнска история за вярата, себеоткриването и опитите на един млад мъж да защити религиозните си виждания е с участието на Уили Робъртсън, Дейвид А. Р. Уайт, Шейн Харпър, Кевин Сорбо, Кори Робъртсън и Марко Кан.

На шесто място намираме „Гранд Хотел Будапеща" (The Grand Budapest Hotel) с 8.8 млн. долара приходи от уикенда и 24.5 милиона за четири седмици на екран. Лентата разказва за приключенията на легендарен портиер в известен европейски хотел и е участието на Ралф Файнс, Ейдриън Броуди, Ф. Мъри Ейбрахам, Харви Кайтел, Джуд Лоу, Бил Мъри, Едуард Нортън, Тилда Суинтън.

На седмо място дебютира екшън драмата „Саботаж" (Sabotage), който е спечелил 5.3 млн. долара през първия си уикенд на екран в Северна Америка. В центъра на сюжета на "Саботаж" е елитен отряд от Агенцията за борба с наркотиците (DEA), който работи върху най-сложните случаи и се изправя срещу най-опасните наркотрафиканти. Арнолд Шварценегер, Сам Уортингтън, Джо Манганиело, Джош Холоуей, Терънс Хауърд са сред звездите на екшън лентата.

На осмо място остана високоскоростният екшън Need for Speed с 4.3 млн. долара приходи от уикенда и общо 37.8 милиона за три седмици прожекции в САЩ и Канада. Лентата с участието на Арън Пол, Доминик Купър, Дакота Джонсън и Имоджен Пуутс разказва историята на несправедливо изпратения в затвора механик Тоби Маршъл, който търсейки отмъщение, се впуска в състезанието Де Леон - абсолютен връх в света на незаконните гонки с автомобили.

На девето място падна „300: Възходът на една империя" (300: Rise of an Empire). Кървавото продължение на епичния "300"спечели 4.3 млн. долара през третия си уикенд на екран и общо 101.1 милиона за четири седмици в северноамериканските киносалони. Лентата, в която гръцкият генерал Темистокъл се изправя срещу огромната персийска армия, водена от обожествения Ксеркс и Артемизия, отмъстителната предводителка на персийския флот, е с участието на Ева Грийн, Съливан Стейпълтън, Лина Хеди, Джак О‘Конъл.

Топ десет завършва "Директен полет" (Non-Stop), който през петия си уикенд на екран спечели 4.1 млн. долара. Екшън трилърът на Жауме Колет-Сера с Лиъм Нийсън и Джулиан Мур е спечелил 85.2 милиона долара за пет седмици прожекции в САЩ и Канада.