ОСкари
ОСкари / Guliver/Getty Images
Най-важната наградна церемония в Холивуд - "Оскар"-ите започва в 17,30 ч. местно време в Лос Анжделис (1,30 ч. по Гринуич 3,30 ч. българско време).

Кореспондентът на NOVA в САЩ Ясен Дараков направи ексклузивна 30-минутна обиколка на червения килим, която бе излъчване на живо по Nova.bg, както и сайтовете Dariknews.bg и Vesti. Дългоочакваният ден в Лос Анджелис започна с дъжд, но организаторите на церемонията по връчване на наградите предвидливо са покрили червения килим с тента.

На тазгодишната церемония по червения килим ще мине и българин – Теодор Ушев, чиято лента „Сляпата Вайша” е номинирана в категорията „Най-добър късометражен анимационен филм“.

Ясен Дараков
netinfo


Докато продължават последните приготовления, ето какво можем да очакваме в битката в основните категории, съобщи Би Би Си.

Любопитни факти за тазгодишните номинации за "Оскар"

Най-добър филм

Фаворит: "La La Land". Несъмнено мюзикълът с 14 номинации ще получи голямата награда. Той е класически, но и съвременен. Усещането е като от всеки друг съвременен филм, но е толкова хубаво. А е и за агонията и екстаза на успеха в Холивуд.

Претендент: "Лунна светлина". Красиво направен филм и красиво разказана история, с която вниманието се привлича към герой, който обикновено не е интересен за Холивуд, или ако е, е показван само като стереотип - беден, млад, гей, чернокож маргинален мъж.

Аутсайдер: "Скрити числа" - истинската история на три чернокожи математички в белия и мъжки свят на НАСА през 60-те години на миналия век. Той надхвърли очакванията в американския бокс-офис и е с най-големи приходи от деветте филма, номинирани в категорията.
 

Guliver/Getty Images


Най-добра актриса

Фаворит: Ема Стоун ( "La La Land"). Ако "La La Land" доминира на наградите, ще даде тласък и на Ема Стоун. Тя е и на възрастта и етапа от кариерата си, на която Академията предпочита да включва актрисите си в списъка с най-добрите.

Филмите "Тя" и "Това е само краят на света" доминираха на френските награди "Сезар" (СНИМКИ)

Претендент: Изабел Юпер ("Тя"). Френската актриса спечели наградата "Златен глобус" за ролята си на отмъщаваща за изнасилване жена. Мнозина смятат, че "Оскар"-ите трябва да й дадат признанието, което заслужава за 40-годишната си кариера.

Аутсайдер: Натали Портман ("Джаки"). На даден етап Портман и Стоун бяха наравно. Академията обича звезди, които се превъплъщават в легенди от истинския живот, както прави Портман с бившата първа дама. Филмът обаче се представи под очакванията в киносалоните и в номинациите за останалите категории на наградите "Оскар".

Най-добър актьор:

Фаворит: Дензъл Уошингтън ("Огради"/"Fences"), или може би Кейси Афлек ("Манчестър до морето").

Дензъл Уошингтън изглежда периферен фаворит в надпреварата. Ако спечели, че стане четвъртият мъж с три актьорски "Оскар"-а и най-възрастният актьор, печелил наградата от 25 години.

Кейси Афлек е много силен претендент, но той отстъпи, частично защото не се хареса в кампанията и частично заради сянката, хвърлена от обвиненията в сексуален тормоз през 2010 г.

Пълен триумф на мюзикъла "La La Land" на Златен глобус

Аутсайдер: Райън Гослинг ( "La La Land"). Ако Райън Гослинг се наложи като най-добър актьор, "La La Land" наистина ще обере всички награди.
 

Guliver/Getty Images


Най-добра актриса в поддържаща роля

Фаворит: Вайола Дейвис ("Огради"). Като изпълнява същата роля, която й донесе театралната награда "Тони", според залози и специалисти, актрисата е с най-сигурната награда на тазгодишната церемония.

Претенденти: Наоми Харис ("Лунна светлина"), Никол Кидман ("Лъв:Стъпки към дома"), Октейвия Спенсър ( "Скрити числа") и Мишел Уилямс ("Манчестър до морето") направиха превъзходни роли.

Експерти предрекоха големите победители на наградите Оскар

Най-добър актьор в поддържаща роля:

Фаворит: Махершала Али ("Лунна светлина"). Той изпъква в актьорския състав на филма. Ролята в "Скрити числа" също е в негов плюс и Академията е готова да го признае за голяма звезда.

Претендент: Дев Пател ("Лъв: Стъпки към дома"). Той печели голяма подкрепа и вече е зрял актьор, след като проби преди осем години, когато филмът "Беднякът милионер" получи осем награди.

Аутсайдер: Джеф Бриджис ("На всяка цена"). Той може да е в поддържаща роля, но приковава погледа.

Най-добър режисьор:

Учени изясниха кои фактори помагат за получаването на "Оскар"

Фаворит: Деймиън Шазел ("La La Land"). Филмът толкова допадна на Академията, че е много вероятно да бъде възнаградена дързостта и прозрението на Шазел, както и фактът, че той прави такъв филм на 32 години. Ако победи, Шазел ще е най-младият режисьор, печелил наградата в историята й.

Претендент: Бари Дженкинс ("Лунна светлина"). Филмът показва рядка режисьорска находчивост и е признак за изгряването на още един голям талант. Ако спечели, Дженкинс ще е първият афро-американец с наградата за най-добър режисьор.

Аутсайдер: Мел Гибсън ("Възражение по съвест"). Една евентуална негова награда след изгнанието му от Холивуд заради антисемитските му и расистки изблици ще е като изявление от страна на Академията. Тя присъди награда "Оскар" и на Роман Полански през 2003 г., въпреки че е невъзвръщенец в САЩ след скандала с изнасилването на 13-годишно момиче.

Светът на киното е "La La Land"... отново (СНИМКИ)

Колко награди може да спечели "La La Land"? Максимално 13 статуетки, защото в категорията за най-добра песен е номиниран два пъти. Възторзите за филма малко понамаляха, така че той ще се представи добре, ако броят на наградите му е двуцифрено число. Фаворит е в 10 от 13-те категории , без най-добър актьор, оригинален сценарий и монтаж на звукови ефекти.

Рекордният брой спечелени награди "Оскар" в историята е 11 ("Титаник", "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля" и "Бен Хур"). Рекордът за мюзикъл е 10 - на "Уестсайдска история".
БТА