Продадоха фундаментален труд на Исак Нютън на търг
Продадоха фундаментален труд на Исак Нютън на търг / снимка: Gulliver/Getty Images

Изключително рядък екземпляр от научен труд на Исак Нютън бе продаден на търг от аукционната къща „Кристис”.

Става дума за първото издание на фундаменталния му труд „Математическите начала на естествената философия”. В него гениалният учен е формулирал много от положенията, които впоследствие са станали основополагащи за класическата физика. Трудът е отпечатан през 1687 г. специално за английския крал Яков II Стюарт.

Корицата на тома с размери 24,2 на 18,8 см е украсена с личния монограм на монарха, изпълнен с позлатени букви. „Като се отчете, че управлението на Яков II е било кратко, всяка книга от неговата библиотека с личния кралски монограм е голяма рядкост и представлява огромна ценност за колекционерите”, гласи съобщение на аукционната къща. Яков II е бил крал на Англия и Шотландия само три години.

Според експерти от „Кристис” това, което прави „книгата още по-ценна, е че през последните 50 години не е било продадено нито едно копие от „Математическите начала на естествената философия” в подвързия от козя кожа”. Стартова цена на книгата била 400 000 долара, но „Кристис” не разкрива за колко точно е продадена книгата, нито пък коя я е предложил на търга и кой е бил купувачът.

В момента на скъпата печатна книга се смята един псалтир, издаден през 1640 г. на територията на днешния американски щат Масачузетс. Той бе продаден на търг от аукционната къща „Сотбис” в края на този ноември за 14 млн. долара, отбелязва БГНЕС.

На сегашния търг „Редки книги и ръкописи” на „Кристис” бяха изложени около 200 предмета. Личният печат на първия американски президент Джордж Вашингтон с фамилен герб бе продаден за 245 000 долара. За същата сума бе продаден и написаният от него списък на принадлежащите му 40 роба.