Принцеса Шарлийн в бяло пред папата
Принцеса Шарлийн в бяло пред папата / БГНЕС, архив

Принцеса Шарлийн на Монако посети Ватикана в изцяло бял тоалет, ставайки една от седемте души, на които някога им е било позволявано да се срещнат с папа Франциск в бяло.

37-годишната майка на две деца се срещна с папата заедно със съпруга си принц Алберт в Апостолическия дворец. Пътуването на кралската двойка беше част от официалното държавно посещение за среща на двете най-малки държави в света.

Това е четвъртата официална визита на принцесата в града. Принцесата излезе от колата си, облечена в бял тоалет, бяло зимно палто и бяла дантелена мантила на главата. Кремавата рокля до коляното беше само леко загатната, тъй като принцесата не свали палтото си.

Това е специална традиция, която позволява единствено на определени католически кралици и принцеси да носят бяло при срещата си с папата, обикновено за важни събития във Ватикана.

Принцеса Шарлийн получи привилегията заедно с испанската кралица София, кралица Паола от Белгия, велика херцогиня Мария Тереза от Люксембург, кралица Матилда от Белгия, испанската кралица Летисия и принцеса Марина от Неапол.

Нормалният протокол за папските аудиенции изискват дамите да носят дълга черна рокля с висока яка и дълги ръкави и черна мантила.

Източник: БГНЕС