Голяма порция портокалов сок понижава кръвното налягане, а редовната консумация на напитката предотвратява сърдечни проблеми, пише "Дейли Експрес".

Д-р Кари Ръкстън от Научния център за плодови сокове в Белгия разказа за свойствата на популярната напитка. Тя отбеляза, че една чаша портокалов сок дневно намалява систоличното кръвно налягане с три десети, а диастоличното - с почти две.

Както портокалите, така и портокаловият сок съдържат растителен полифенол, наречен хесперидин, който отпуска кръвоносните съдове и улеснява контрола на кръвното налягане. Той се усвоява по-ефективно от сока, отколкото от целите портокали, тъй като малкото количество фибри в целите портокали пречи на организма да усвои хесперидина. Портокаловият сок също така е източник на калий, който помага за контролиране на кръвното налягане", обяснява Ракстън.
Според специалиста хесперидинът се превръща в хесперетин в човешкия организъм при храносмилане.

"Новото съединение в кръвта ни, наречено хесперетин, помага за отпускане на кръвоносните съдове, което има значителен ефект върху кръвното налягане, особено при хора с риск от сърдечносъдови заболявания", добави тя.

Артериалната хипертония е синдром на повишено систолично кръвно налягане и едновременно или независимо от него - на диастолично кръвно налягане. Повече от 20 комбинации в човешкия генетичен код допринасят за появата на хипертония.

По данни на Световната здравна организация до края на 2020 г. повече от един милиард души в света са с хипертония, две пети от хората не знаят за диагнозата си и само един на всеки десет се лекува от нея.
БГНЕС