/ iStock/Getty Images
Зимата е сезонът, в който по традиция по нашите географски ширини се консумират най-много цитруси, като особено любими на всички са портокалите.

Портокалите могат да ни помогнат в борбата срещу коронавируса

Как обаче тези тропически плодове влияят на нашето здраве и възможно ли е да водят до опасни последици? Оказва се, че портокалите, както всички цитрусови плодове, са силен алерген, коментира пред РИА Новости диетоложката Юлия Половинская.

портокали
iStock/Getty Images

Именно затова те не трябва да се консумират в големи количества. Иначе може да се стигне до алергични реакции или анафилактичен шок.

Яденето на портокали на празен стомах трябва да се избягва в случаите на заболявания на стомашно-чревния тракт. Освен това високата им киселинност може да увреди зъбния емайл.

портокали
iStock/Getty Images

В същото време плодът съдържа голямо количество микро и макроелементи, включително дневна доза витамин С и флавоноиди, които регулират растежа на организма и имат антиоксидантен ефект.

Внимавайте с приема на витамин С

Портокалите също така понижават кръвното налягане, укрепват стените на кръвоносните съдове, понижават нивата на холестерола и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
РИА