/ iStock/Getty Images
Хората не се замислят сериозно за здравето си, докато не наближат 40-те, и често им се случва да бъдат подсещани от близки, лекари и дори непознати, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Допитването по поръчка на Хелтспан, обхванало 2000 души, показва, че 42 процента от тях започват да полагат повече грижи за здравето си на 39-годишна възраст, когато започнат да усещат липсата на достатъчно енергия. Един на всеки петима започва да се замисля, когато му се случи да се задъха, изкачвайки стълбите. За други "зов за събуждане" се оказва коментар на лекар за здравословното им състояние или заболяването или смъртта на близък човек.

Двадесет и осем процента от анкетираните британци смятат, че трябва да мислят повече за здравето си, отколкото им се случва, а 31 на сто съжаляват, че не са се замисляли, докато са били по-млади.

Д-р Сара Брюър, медицински директор на Хелтспан, казва: "Когато човек е млад, здрав и в добра форма, последното нещо, за което се замисля, е здравословното му състояние и в частност здравето на сърцето. На по-младите им се струва, че сърдечносъдовите болести са нещо, за което трябва да се тревожат само по-възрастните. Никога не е прекалено рано хората да започнат да мислят и да се грижат за здравето си".

Над 50 процента от анкетираните признават, че на по-млада възраст са се тревожили повече за теглото и външността си, отколкото за здравето си като цяло и в частно за сърдечното си здраве.

Една четвърт от участниците в допитването не крият, че са пренебрегвали симптоми на потенциално опасни заболявания, тъй като са смятали, че не са "достатъчно стари", за да се безпокоят за тях.

Водещите причини, които карат хората да се замислят по-сериозно за здравето си:

- Не се чувстват достатъчно енергични;
- Не могат да отслабват толкова лесно, колкото преди;
- Осъзнават, че дрехите не им стават;
- Кръглите годишнини от рождението, например когато стават на 40 или 50;
- Задъхването при изкачване на стълби;
- Затрудненията при бягане на къси разстояния;
- Появата на високо кръвно налягане;
- Заболяването или смъртта на близък човек;
- Травмите, за възстановяването от които е необходимо повече време;
- Повишеният холестерол;
- Предписването на статини;
- Повишеният холестерол;
- Коментарът на лекар за здравословното им състояние;

Проучването показва още, че 56 процента от хората не намират достатъчно мотивация, за да подобрят здравето си, оправдавайки се с това, че не харесват тренировките и здравословната храна.

Един на всеки петима признава, че просто не знае откъде да започне. Една четвърт от участниците в проучването казват, че нямат време, а близо една трета споделят, че предпочитат да се занимават с други неща.

Коронавирусната пандемия обаче е накарала 62 процента от хората, независимо от възрастта им, да потърсят мотивация, за да се погрижат за физическото и психическото си здраве. Близо 44 процента от участниците в проучването споделят, че се опитват да консумират повече плодове и зеленчуци, докато 38 процента са направили опит да ограничат количеството на приеманата захар, а 29 процента - да се хранят балансирано.
БТА