Мартин Скорсезе и Кевин Фейдж
Мартин Скорсезе и Кевин Фейдж / Gulliver/Getty Images
Ново изявление на Скорсезе срещу студиата „Марвел” възобнови полемика, която разделя Холивуд на професионалисти във филмовия сектор срещу зрители – дали супергеройските филми са кинотворби или продукти за широко потребление, създадени в съответствие с индустриални методи, предаде Франс прес.
 
В началото на октомври 76-годишният режисьор заяви, че пълнометражните филми на "Марвел" не са кино. Тази седмица в „Ню Йорк таймс” той отбеляза, че според него в големите продукции на „Марвел” липсват елементи, с които се отличава изкуството в даден филм – разкриване на нещо, мистерия, свързана с емоции истинска опасност.

Вселената на Марвел раздели Холивуд
 
„Не се поемат рискове. Филмите на „Марвел”, които събраха над 22 милиарда долара приходи в световния бокс-офис от излизането на „Железният човек” през 2008 г., се модифицират и преработват наново, докато станат готови за консумация. Лишени са от нещо, което е от съществено значение за киното – индивидуална визия”, поясни той.
 
Други професионалисти в сектора, като Франсис Форд Копола, Кен Лоуч, Фернандо Мейрелеш, подкрепиха Скорсезе. Кинокритици също го подкрепиха, но тези нападки съвсем не са убедителни за всички професионалисти в сектора. Някои експерти в Холивуд се питат как Скорсезе може да претендира да дефинира сам творческите критерии за филм, при положение че не е гледал филми на „Марвел”, макар че, по думите му, се е опитал да го стори.

Walt Disney счупи световния рекорд за годишни приходи за всички времена

Кевин Фейдж, президент на студиата Марвел
Gulliver/Getty Images

„Не може с лека ръка да зачеркнете цял филмов жанр, без да сте гледали свързаните с него продукции”, каза отличеният с „Оскар” продуцент Том Нънан, който е и преподавател в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "Хората се тревожат, когато настъпва неудобна за тях промяна - допълни той, имайки предвид 70-те години на миналия век, когато "Челюсти" и "Междузвездни войни" постигнаха впечатляващ успех. - Никой обаче не се е осмелил да каже, че "Челюсти" и "Междузвездни войни" не са кино."
 
Според Боб Айгър, изпълнителен директор на компанията „Дисни”, която е собственик на студиата „Марвел”, коментарите на Скорсезе са неуважителни към хората, които са работили над техните филми. „Гледалите филм, продуциран от „Марвел”, е невъзможно да направят подобно изказване”, увери той.

Кинофестивалът в Рим с почит към режисьора Мартин Скорсезе

„Няма един-единствен начин за създаване на изкуство”, уточни актрисата Натали Портман, която се е снимала във филмовата поредица „Тор” на „Марвел”.
 
В социалните мрежи хиляди фенове защитиха филмите на „Марвел”, представяйки Скорсезе като арогантен представител на филмовия елит. „Това е реакция на старата гвардия в Холивуд. Вкусовете на зрителите се разнообразиха, включвайки научна фантастика, фентъзи, докато консервативният ешелон в Холивуд се затвори в себе си”, заключи експертът Джийн Дел Векио от Южнокалифорнийския университет.

И още:

40 години по-късно: Нова версия на филма „Апокалипсис сега“ излезе по екраните

Стивън Кинг разкри кой е любимият му филм

Най-ужасяващите сцени в киното и телевизията (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА